Сьогодні, 7 липня – свято Івана Купала: історія, традиції

 

 

 

 

7 липня 2020 року українці відзначають Івана Купала. Цей день також пов’язують із сонцестоянням. Існує низка традицій та легенд, які зберігає відповідне свято. Редакція 032.ua пропонує дізнатися про них детальніше. 

Івана Купала: історія свята 

Івана Купала – це традиційне східнослов’янськесвято. Його назва походить від імені християнського святого Івана Хрестителя. Суть полягає в очищенні за допомогою вогню та води.  При цьому, також існують й інші назви, для прикладу: Сонцекрес, Купала, Колосок, Крес, Ярилин день, Купалле, свято Сонця і кохання, Іван-травник, Копальний Іван, Іван-чарівник. Святкують Купала по всій Україні впродовж довгого часу, однак з певними відмінностями по регіонах.

Традиції свята 

Купальські обряди та ігри досить різноманітні. Зазвичай святкування відбувається біля річок. Головними персонажами свята є опудала Купало й Марена. Взявшись за руки, дівчата ходять навколо них та співають пісні. Основною темою хороводів є кохання. Чоловіки й жінки також присутні на видовищі, але у співах участі не беруть.

Серед традицій є розкладання вогнища. Через нього стрибають дівчата і хлопці поодинці або парами. Таким чином проходять своєрідний ритуал очищення. Вважалося, якщо закохана пара, взявшись за руки, стрибає через вогнище та їхні руки залишаються з’єднаними, то вони, одружившись, все життя проживуть разом.

Дівчата на свято ворожать. Плетуть вінки з польових квітів та пускають їх по воді. До вінків прилаштовують запалені свічки, запалюють їх. Поки вони пливуть, дівчата йдуть понад річкою та співають.При цьому, хлопці намагаються зловити вінки дівчат. Якщо хлопцю вдається це зробити, то вважається доброю прикметою для їхньої подальшої спільної долі.

Згідно з народним повір’ям, якщо вінок пливе добре й гарно горить свічка, то дівчина вийде заміж. Якщо він крутиться на місці, то ще дівуватиме. Якщо вінок потоне — заміж не вийде взагалі. Якщо вінок плавав по центру річки, то вважалося, що рік пройде без значних змін. Якщо вінок прибило до берега, то буде біда.

Легенди на Івана Купала 

Існує повір’я про цвіт папороті. Вважається, що він з’являється у купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить вночі під Івана Купала. Квітку знайти тяжко. Зазначають, що її володар зможе розуміти мову звірів і птахів. Дізнаватися про долю людей, зцілювати хворих, може знаходити заховані у землю скарби.

Існує повір’я, що зібрані у ніч на Івана Купала чи вранці з “іванівською” росою лікарські рослини мають надзвичайну силу. За народними переказами, трави сіють русалки — потоплені дівчата, потерчата — душі маленьких нехрещених дітей та інші духи природи. Вони доглядають за зіллям і знають, як і коли його вживати.

Нагадаємо, у липні жителі також відзначатимуть ще низку свят, які пов’язані з різноманітними подіями. Серед них – День рибака, День бухгалтера, День працівників торгівлі.

Джерело: 032.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь