Дивовижні творіння природи України (Фото)

 

 

 

 

Здавалося б, сучасну людину важко здивувати. Та творіння рук людських ніколи не зможуть зрівнятися із силою природи. Нам не збагнути її замислів і законів, ми можемо лише захоплюватись її дивами. Пустелі посеред зелених ландшафтів, унікальні системи озер, країни гір та таємничі підземні царства… Усі ці дива знаходяться поруч, у нашій Україні. І ви просто зобов’язані побачити їх на власні очі, якщо хоч колись називали себе мандрівником. А ще для того, щоб знати свою землю, розуміти її унікальність і відчувати її красу.

Олешківські піски

wpid-oleshk-vs-k-p-ski_i_11

Найбільша пустеля Європи знаходиться в Україні. 200 гектарів гарячого піщаного моря, оточеного берегами лісів. Це диво природи колись було зеленим степом, який з часом перетворився на пустелю. Пустеля складається з 7 так званих арен, між якими є озера та дерева. Дивовижно, та посеред піщаного масиву на глибині 300-400 метрів знаходиться прісне підземне озеро. Інколи тут можна побачити навіть невеликі “торнадо”. Влітку пісок нагрівається до 75 градусів за цельсієм.
Читати більше

Дністровський каньйон

фото: olko
фото: olko

Це найбільший в Україні та один із найбільших в Європі каньонів. На його території можна побачити близько сотні пам’яток живої та неживої природи світового значення. Це 200-літні дубові ліси, водоспади, печери, скельні храми та фортечні руїни… Неймовірно, та кам’яні береги Дністровського каньйону, що подекуди здіймаються на висоту 250 м, досі складають залишки порід палеозойської ери – часу появи на землі перших дерев та хребетних тварин.
Читати більше

Чорногора

фото: velo-stalker.if.ua
фото: velo-stalker.if.ua

Найвищий хребет Українських Карпат, що об’єднує шість вершин понад 2000 метрів (Говерла, Петрос, Ребра, Гутин-Томнатик, Бребенескул та Піп Іван). Чорногора лежить між Чорною Тисою та Чорним Черемошем (річки), а її схили вкривають карпатські праліси. Її альпійські рельєфи з льодяниковими формами утворюють високі узгір’я, полонини та гірські озера, що перлинами виблискують між ними. Чорногора – це ціла природна система. Унікальна і дивовижно красива.

Шацькі озера

bg

Шацький природний парк налічує 24 унікальних озера, що розливаються на території одного з найбільших болотно-озерно-лісових комплексів в Європі – Полісся. Шацькі озера потопають у зелених просторах хвойних лісів. Це єдиний водний комплекс, тож озера, не маючи чітких меж, з’єднуються між собою протоками і каналами. Водойми багаті на рибу, лікувальні грязі, мають чисту, надзвичайно прозору воду і піщані береги. Найглибше із них – Світязь – визнане одним із 7 природних чудес України.
Читати більше

Озеро Синевир

ozero-sunevyr-vud-zverxy

Синевир справедливо називають найкрасивішим озером нашої країни. Морське око Карпат, що дрімає у нетрях прадавніх лісів. Cеред Карпатських гір на висоті 989 метрів над рівнем моря. Його зіниця – зелений острів, що виглядає невеликим клаптиком суші посеред води. Утворився Синевир близько десятка тисяч років тому унаслідок потужного зсуву гірських порід від землетрусу. Спокійний і непорушний, він ніколи, навіть у час найбільших паводків, не виводить свої води із берегів.
Читати більше

Урицькі скелі

фото: "Сегодня"
фото: “Сегодня”

Це пам’ятка природи національного значення, яка не має аналогів у Європі. Височенні скелі (до 50м) стоять просто посеред лісу (Львівщина). Важко уявити, та їх вік складає 55 млн. років. Ерозійні останці масивних пісковиків внаслідок тектонічних рухів землі перейшли у майже вертикальне положення, утворивши собою дивовижної форми скелі. Кам`яне царство, де рік за роком вода, вітер і сонце виточували цілу систему гротів – таємничих печер і ходів.

Коясье озеро

фото Сергій Анашкевич

Залежно від часу доби рожеве Кояське озеро, що у Криму, змінює відтінок води від оранжево-червоного до ніжно-рожевого. На цьому кольоровому плесі можна побачити дивовижні нарости з кристалів – невеликі соляні «айсберги» утворюються, коли відступає вода і оголює прибережні камені. Кояське озеро у Криму колись було частиною Чорного моря, тепер воно відділене частиною суші. Рожевий колір вода має завдяки мікроскопічним водоростям Dunaliella Salina, які виробляють бета-каротин.

Буковинські водоспади

kovber

У гірській лісовій ущелині вздовж течії річки Смугарів на Буковині лягли срібними доріжками Смугарські водоспади. Залежно від пори року вони змінюють свої голоси, перетворюючись із тихих струмочків на голосні потоки. Найвищий і найкрасивіший з них – Великий Гук – пускає свої води із висоти 19 метрів. Найнижчий, названий Воротами – простягнувся на 3, 5 метри. Така система водоспадів (завдовжки 2 км) різної потужності й висоти є унікальним явищем для Українських Карпат.

Базальтові стовпи

фото: rafinovana
фото: rafinovana

Базальтові стовпи Івано-Долинського родовища – творіння древнього вулкана, що діяв тут 650 мільйонів років тому . Ці камені утворилися в результаті селективного плавлення ультраосновної речовини мантії Землі. У час їх «народження» температура порід сягала 1300°С, пізніше магма застигла і на поверхні утворилися вражаючих форм стовпи. Чіткі і рівні багатогранники, розташовані в ряд на дві сотні метрів. Кам`яні велетні сягають 30 метрів у висоту.

Оптимістична печера

Peshhery-Ternopolya-peshhera-Verteba

Виявляється, найдовша у світі гіпсова печера знаходиться на Тернопільщині. Це горизонтальний лабіринт довжиною більше 240 км. Дзеркала підземних озер та дивовижні за формою і кольорами кристали. А ще «снігові кучугури» – скупчення на дні ходів прозорих голчастих кристаликів гіпсу, які назвали “печерним снігом”. Здається, час тут зупинився. Адже температура повітря в Оптимістичній печері не змінюється ніколи – вона не залежить від зміни пір року на поверхні.
Читати більше

підготувала Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь