Із Чорнобильської зони намагались вивезти 300 кг радіоактивних ягід та гриби

 

 

 

 

Із зони відчуження Чорнобильської АЕС протягом липня намагалися вивезти 300 кг лісових ягід і 20 кг грибів, які удвічі перевищували допустимі норми радіоактивних елементів цезію і стронцію.

Про це повідомляє пресслужба Головного управління Національної поліції Київської області.
“Упродовж липня поліцейські зони ЧАЕС попередили 14 фактів незаконного переміщення за територію зони радіоактивного забруднення лісових ягід та грибів, та притягнули до адміністративної відповідальності 16 порушників. Правоохоронці вилучили назбирані ягоди та гриби, які громадяни намагалися перемістити за межі зони без відповідного дозволу та проведення дозиметричного контролю. Також правоохоронці вилучили автівку, на якій порушники намагались перемістити радіаційний “врожай”, – йдеться у повідомленні.
Відкрито 14 кримінальних проваджень за ст. 267-1 “Порушення вимог режиму радіаційної безпеки” Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає штраф від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від одного до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.
Також, за несанкціоноване проникнення у зону відчуження на порушників складено адміністративні протоколи за ст. 46-1 КУпАП «Порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення» Кодексу України про адміністративні правопорушення.  Матеріали направлені до суду для прийняття рішень
Джерело: svoboda.fm

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь