Засмага: користь чи шкода для здоров’я?

 

 

 

 

З початком літньої пори все більше часу ми проводимо на свіжому повітрі біля моря, річки чи басейну під палючими сонячними променями. Дехто ховає шкіру від сонця, дехто навпаки – намагається засмагати, вважаючи це корисним для здоров’я.

Засмага — це захисна реакція шкіри на вплив ультрафіолетового випромінювання, внаслідок якого в нижніх шарах епідермісу шкіри відкладається меланін.

Користь засмаги для здоров’я людини полягає у виробництві вітаміну D, що відбувається саме під час впливу сонячних променів. Нестача цього вітаміну може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям: ламкості кісток, порушення сну, депресії. Проте для отримання денної норми вітаміну D влітку не треба загорати годинами на пляжі, а достатньо провести на сонці всього декілька хвилин вранці або після обіду.

Тривале перебування на сонці шкідливо позначається на стані здоров’я, адже засмага починається із запалення, шкіра спочатку рожевіє або червоніє, потім темнішає. При запаленні більш високого ступеню з’являється сонячний опік, а разом з ним пухирці і пігментні плями.

07 07 2020

Засмагання може спричинити появу опіків І-ІІІ ступенів. У такому випадку погіршується загальний стан організму, а сильні опіки можуть призвести навіть до омертвіння шкіри. Сонячні опіки, отримані в дорослому віці, підвищують ризик розвитку раку шкіри.

Під впливом сонячних променів може розвинутись захворювання — фотодерматоз (сонячний дерматит). Сонячні дерматози бувають гострі і хронічні. Гострий дерматит проявляється через 2 — 4 години після засмаги у вигляді почервоніння і запалення шкіри. Більш сильне запалення проявляється через 10 — 12 годин і тримається 4 — 5 днів — це опік першого ступеню. Його симптоми: почервоніння і запалення шкіри, жар, свербіж, біль в області почервоніння, загальна слабкість, головний біль, безсоння, втрата апетиту.

Засмагати заборонено: людям похилого віку, маленьким дітям, гіпертонікам, алергікам, вагітним, тим, хто страждає від новоутворень, меланом, захворювань ендокринної системи.

Також у зоні ризику – люди зі світлою шкірою, з великою кількістю родимок на тілі або наявністю чотирьох і більше родимок діаметром від 6 мм; ті, хто в дитинстві кілька разів згорав на сонці, люди, в чиїх сім’ях у одного з прямих родичів була діагностована меланома.

Правила безпечної засмаги:

– приймати сонячні ванни в період з 8 до 10 години вранці та з 17 до 19 ввечері, у період з 10 до 11 годин ранку і з 16 до 17 годин вечора загорати не більше 15-20 хвилин, з 12 до 15 години уникати появи на сонці;

– використовувати сонцезахисний крем кожні 2 години і після купання, носити темні окуляри та крислаті капелюхи;

– пити більше рідини, щоб уникнути зневоднення організму;

– розташовуватися в тіні або під парасолею;

– не спати на пляжі і змінювати положення тіла кожні 10-15 хвилин.

Якщо під час засмагання ваша шкіра почервоніла, треба якнайшвидше обробити її засобами на основі пантенола. При появі пухирців краще звернутися до лікаря-дерматолога.

Варто пам’ятати про те, що сонячні промені проникають у воду на глибину 1 метра, тому сховатися від сонця у воді не вийде. Особливо легко згоріти, якщо залишатися на сонці відразу ж після купання. Тоді вода утворює на шкірі маленькі лінзочки, які підвищують можливість отримання сонячного опіку.

Розумна кількість сонячного світла корисна для здоров’я людини, але зловживати сонячними ваннами не варто. Інтенсивна темна засмага – не ознака здоров’я, а прояв захисту шкіри від згубних ультрафіолетових променів.

Бережімо себе, засмагаймо безпечно!

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь