Чи потрібні обласні та районні ради?

Кожний шлях має свою ціль, а кожна робота – підсумок. Для громади дуже важливо розуміти результат зробленого депутатами, яких вони делегували у місцеві, районні та обласні ради представляти свої інтереси.
Журналісти нашого видання поспілкувались з депутатом обласної ради Сергієм Охонько, аби підсумувати результати 5-річної роботи й окреслити новий вектор розвитку.

Які проекти стали ключовими у Вашій депутатській роботі?
Підсумовуючи 5-річний досвід роботи в обласній раді, хотів зазначити, в команді з іншими депутатами ми змогли посприяти фінансуванню вирішення багатьох важливих потреб для нашого міста. До цього переліку можна включити асфальтування більшості доріг по місту, виділення коштів на реконструкцію каналізаційного колектора, облаштування асфальтування та водовідведення по вулиці Незалежності й інші проекти з благоустрою.

Окрім того, ми домоглись, аби місту передали у комунальну власність приміщення 200-ої аптеки, яку планували продати комерційним структурам. Та на жаль, на рівні місцевої влади, в більшості випадків, йшло гальмування процесів. Це, зокрема, стосується вищевказаної аптеки по вулиці Озерна. Пройшло чотири роки, але влада міста так і не спромоглась дати їй «нове дихання», аби існувала на благо людей. Приміщення на даний час вже в занедбаному стані й подальша його доля не зрозуміла, хоча передавалась під майбутній пункт сімейної медицини.

Теж саме стосувалося й будівництва нового басейного комплексу, на проект якого були виділені кошти з міського бюджету. Проте, за 3 роки так і не був зроблений проект підключення до міських мереж. Хоча кошти з державного та обласного бюджетів були заплановані вже на будівництво басейну, але на жаль до Ніжина так і не дійшли.

Все ж таки, не зважаючи ні на що, було багато зроблено за цей період часу. Йшла боротьба за відстоювання інтересів ніжинської громади і району в багатьох освітянських і медичних питаннях. Минулого тижня нарешті ми отримали позитивну відповідь щодо продовження існування дитячого санаторію «Пролісок», де оздоровлювалось багато дітей з Ніжинщини. У цього соцзакладу є майбутнє і ми продовжуватимемо сприяти його фінансовій підтримці.

Хотів би зауважити, що на рівні області ми намагалися зупинити багато, на мою думку, хибних кроків у медичній реформі та в змінах фінансування освітніх та інших комунальних закладів. Про це свідчать численні запити до голови Чернігівської ОДА та звернення обласної ради до Президента та Кабміну.

Зараз Україна стикнулась з таким поняттям, як територіальна реформа. Що ви думаєте з цього приводу?
Це вкрай потрібна реформа. Вже давно потрібно було переглянути не тільки територіальний поділ, а й розподіл фінансових надходжень. Більшість з них потрібно залишати на місцях для їх розвитку, а не відправляти «на Київ», де слід їх, в більшості, губився. Передача владних повноважень і ресурсів на місця дають можливість більш ефективно їх використовувати задля розбудови громад. Вважаю, потрібно взагалі переглянути необхідність існування таких органів, як районна та обласна ради. На мою думку — це атавізми минулого, які «поглинають» на своє утримання сотні мільйонів гривень і є «тихою гаванню» для десятків тисяч чиновників, які практично жодним чином не впливають на розвиток ані держави, ані суспільства. Хотів би зауважити, що обласна і районна ради, окрім об’єднавчої і координаційної функції влади не виконують як таких інших важливих функцій. Попри це, у радах зосереджуються значні суми коштів, частина з яких надалі розподіляються на ті чи інші потреби міст та ОТГ. Чи не логічніше було б кошти з державного бюджету направляти одразу до місцевих, а не розподіляти додатково на обласні та районні ради й адміністрації (левова частка з яких йде на їх утримання), які практично дублюють їх функції? Відмовившись від цих бюрократичних організацій, держава скоротила б сотні мільйонів гривень і направила б їх не на зарплати чиновників, а на вирішення болючих проблем громадян. До того ж, тисячі високоосвічених людей насправді почали б працювати на розвиток суспільства на підприємництві, чи в інших галузях, а не в кріслах кабінетів, перекладаючи папірці статистичних даних.

На скільки б це покращило економічну ситуацію в ОТГ?
У підпорядкуванні обласних рад є комунальні підприємства, лісові господарства, а також природоохоронні зони і тд. Всі ці підприємства, ліси та владні повноваження можна без проблем передати на ОТГ, де територіально вони знаходяться. Це, по-перше, зекономить бюджет на утримання чиновників, по-друге, зменшить бюрократичні процеси, і зосередить більшу частину коштів в ОТГ. Ми всі розуміємо, що кожному місту чи ОТГ додаткові десятки мільйонів у рік зайвими не будуть. Разом з тим, і податки, що йдуть в обласний бюджет, знову ж таки, будуть йти напряму до місцевих рад. Це вже перший крок до ефективного розподілу коштів, чого зараз так не вистачає. Ми постійно говоримо про дефіцит, але ж давайте проведемо аналогію. Держава – це те ж саме підприємство, а в бізнесі потрібно думати, в першу чергу, не про утримання персоналу, а про його ефективну роботу. Багато досвідчених, талановитих і розумних людей зараз працюють в радах, але уявіть, який потенціал зосереджується на місцях, де він не має реалізації. Це те ж саме, якби підприємство виготовляло багато якісного, смачного сиру, але всі працівники працювали в цехах, а менеджерів, які продавали б, рекламували і просували б продукцію не було. Чи успішним було б таке підприємство і навпаки? Це все до того, що держвитрати треба оптимізувати і залучати людей до професій, які стимулюють розвиток країни. Обласні, районні ради й адміністрації — це держконтроль, який потрібно зменшувати, бо все що занадто, то не на благо.
Хочеться бачити державу з вільною економікою, бо впевнений такі країни швидше розвиваються.
Але це можливо, коли на місцях працює креативна і рішуча влада, а не люди, які понараховують собі зарплати та сидять на відкатах. Виходить, що стратегія та системний розвиток для них – це тільки гасла та слова для замилювання очей громадян.

Ви розповіли, що зробили за цей час, Ваші думки щодо реформи, а які у Вас плани на наступні роки?
Хотів би зосередитись над реалізацією стратегії розвитку Ніжинщини. Адже стратегію затвердили, але ніхто її так і не реалізує. Хаотичні та несистемні рішення, фінансування недолугих політичних забаганок не надають потрібного розвитку для регіону.

На мою думку, потрібно зосередитись на ключових питаннях, які б дали поштовх для розвитку регіону та будівництва оздоровчих та освітніх об’єктів. Саме вони вкрай потрібні для громади та допоможуть не тільки зупинити відтік професійних кадрів, а й збільшать міграцію до нашого міста активної та фахової молоді. Саме це і є інвестиційний розвиток регіону. Тож, продовжимо роботу над створенням на базі аеродрому авіалогістичного центру та лоукосту, доведенням до кінця будівництва нового багатофункціонального басейну, продовжимо проект по встановленню камер відеоспостереження по місту, а також – продовжимо роботу над створенням підприємств по перероблюванню сільгосппродукції.

Також нещодавно розпочав програму розвитку туризму в нашому регіоні. Він в себе включає створення повноцінного маршруту «Батурин-Ніжин-Качанівка», під який робиться реконструкція готелю. Також купується туристичний сучасний автобус та налагоджується співпраця з турагенствами Києва та інших міст. Окрім того, планується будівництво казкової локації поблизу Ніжина, але про це згодом… Тож, планів багато і впевнений, ми їх реалізуємо разом з громадою.

Так, впевнені і ми, адже з досвіду знаємо, за що Ви беретесь, те доводите до позитивного результату. Тож, успіхів Вам!

– Дякую, все й надалі, з Божою допомогою обов’язково вдасться. Розвиток громади та міста залежить не тільки від залучення інвестицій, збільшення доходів до бюджету й прозорості влади. Він залежить від кожного з нас, починаючи з того, які думки ми генеруємо і що ми робимо для того, аби жити краще. Добра всім та Божої благодаті!

Спілкувалась Марина Волинець

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь