200-річний ювілей Ніжинського вишу буде закарбований в монеті

 

 

 

 

У 1820 році в місті Ніжин була відкрита гімназія вищих наук, перетворена з часом в юридичний ліцей, потім в історико-філологічний інститут, який у в результаті став відомий як Ніжинський державний університет ім. Миколи Гоголя. 200-річчя з дня заснування навчального закладу Україна відзначає випуском пам’ятної монети.
Новинка номіналом 2 гривні, яка з’явиться в обігу 1 вересня 2020 року, виготовлена з нейзильберу. Тираж монети – 30 тис. екземплярів, вага – 12,8 г., гурт рифлений. На аверсі зверху розташований герб України, який розділяє посередині дату “2020”. Центральну частину аверсу займає герб університету, по обидва боки розташовані піктограми (по три праворуч і ліворуч). Кожна піктограма символізує один з факультетів. На реверсі можна побачити портрет письменника Миколи Гоголя, який навчався в університеті (на той час ще гімназії), і будівлю навчального закладу.

Триповерхова споруда з дванадцятьма колонами, зображена на монеті, ділиться на два крила, які з’єднані центральною частиною. Будівля зведена в класичному стилі, в 1870 році над колонами був споруджений аттиковий поверх. У правому крилі три зали перетворили на картинну галерею, одне з приміщень присвятили творчості українського художника Сергія Шишка.

Джерело: auction.violity.com.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь