Чи врятує краса Ніжин: розповідають жителі та гості міста

 

 

 

 

“Краса врятує світ!”, – казав класик. І цим твердження багато хто не погоджується, але, проте, людство завжди тягнулося до краси та естетики. Тому  починаючи з 1995 року за ініціативою Міжнародного комітету естетики й косметології СІДЕСКО  9 вересня у світі відзначається Міжнародний день краси. Цього дня у світі шанують все, що приносить естетичне і моральне задоволення.

Журналісти «Нежатин» запитали у жителів та гостей міста: Як Ви вважаєте, чи врятує краса Ніжин? (мається на увазі у всіх її проявах).

Ось що вони нам розповіли:

Іван Ващук, студент НДУ ім. М. Гоголя

Краса врятує Ніжин, якщо у ніжинців буде добре виховане почуття прекрасного. Але, на жаль, в цьому наше місто відстає від більш прогресивних.

Олег Лісовець, професор НДУ ім. М. Гоголя

Особисто для мене слова «КРАСА» і «НІЖИН» знаходяться в одному смисловому ряді. Складно уявити щось некрасиве, коли чуєш чи промовляєш милозвучні ніжні слова «Ніжин», «ніжинський», «ніжинці»… Важко не пишатися тим, що живеш у місті, яке входить до сімки найкрасивіших містечок України. Неможливо не помічати історичної краси і багатої культурної спадщини міста чи його прекрасного молодіжного потенціалу. Я вірю, що краса Ніжина найближчим часом відобразиться і в його інфраструктурі, і в міському ландшафті, і в умовах проживання та захисту його жителів. Ми маємо створити красиве місце для життя наших дітей

Вікторя Хуторна, лікар

Краса- це важливо. Ніжин- чудове, казкове місто, але дуже занедбане. В мене таке враження, що ніжинці не дуже шанують своє місто. Я мрію, щоб Ніжин привели до ладу, може тоді люди будуть пишатися та берегти його. Чернігів, як приклад. В красивому місті і люди стають краще. Я в це вірю.

Євгеній Ткаченко, громадський активіст

Я, по життю гедоніст. Тобто люблю отримувати позитивні емоції, неперевершені відчуття, бачити перед собою гарну картинку. Тому для мене краса – це комплекс всього вищезгаданого. Наприклад, краса – це коли ти сидиш на березі «Рибацького хутору» і споглядаєш захід сонця, дивишся на місяць і зорі і проводиш час в компанії приємних тобі людей. Або краса – це сидіти в парку, насолоджуючись чистотою навколо і пити латте без цукру із зеленим бананом під інтелектуальну бесіду про «Рубаї» Омар Хайама з дівчиною модельної зовнішності. Також краса – це прогулянки по лісу вночі в мікрорайоні Гуньки, де гарно видно зірки та місяць. Крім того, подобається самому створювати красу: садити дерева, ремонтувати майданчики чи просто прибрати місто Ніжин, щоб потім там же і відпочивати. Завжди після таких подій, як відпочинку так і від роботи, підіймається настрій, ти релаксуєш, набираєшся позитивної енергетики і йдеш творити на роботу. Тому краса у всіх її проявах, як і любов, однозначно врятує світ. Головне – бачити прекрасне у дрібницях і вміти насолоджуватися містом, в якому ти живеш.

Тетяна Ярова, приватний підприємець

Довгий час я жила в Києві, а зараз – неподалік столиці. Якось подорожуючи, приїздила до друзів у Ніжин і хочу сказати, що мені в Ніжині сподобалось і морально і естетично. В ньому є така спокійна, старовинна краса століть.

Марина Волинець, редактор газети «Свідомий погляд»

Чи врятує краса? Гадаю, так. Красиве місто приваблює нових гостей, а це, в свою чергу, розвиває туризм, наповнює бюджет, стимулює конкуренцію між підприємцями і їхня діяльність стає кращою. Якщо влада, яка ініціює зміни створюватиме красу, а населення те берегтиме і підтримуватиме, ми бачитимемо прекрасне місто, в якому хотітиметься жити завжди. Красу можна створювати біля свого будинку, під’їзду, робочого місця. Прагнення до краси рятує місто і робить його кращим.

Валерій Зімін, директор ТОВ «НіжинТеплоМережі» в 2013-2016 р., в теперішній час- провідний спеціаліст установи МО України

Краса в усіх проявах є найважливишим елементом, але не достатнім для рятування. Багато чого залежить від здатності людини генерувати, сприймати та відчувати красу. Не всім це дано (талант автора, творця, дизайнера, проектанта), а також культурне виховання та освіта людей (сім’я, традиції, школа, ВНЗ, кіно, театр, опера, балет, тощо). Тут нам далеко ще до порятунку, коли народ виживає. Не все вирішує КРАСА. Треба ще відчуття потреби в неї і її розуміння.

Чи врятує краса Ніжин?

Завантажується ... Завантажується ...

Фото із соцмереж

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь