Мільярди на “перерахунок”: як Кабмін збирається підсолодити життя українським старим людям

 

 

 

 

Влада обіцяє підвищити пенсії українцям, яким виповнилося 75 років. “Апостроф” дізнався, скільки в країні громадян такого віку, і скільки коштів потрібно для збільшення їм пенсійних виплат.

До кінця 2020 року пенсії українців підвищуватися не будуть. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в одному з недавніх телевізійних інтерв’ю.

Глава уряду нагадав, що в нинішньому році відбулося відразу кілька підвищень: “Навесні, під час початку кризи, перше, з чого ми почали, – це підвищення пенсій. Ми їх проіндексували, як було обіцяно, ми додали постійні доплати пенсіонерам, які досягли 80 років. Ми також провели всі доплати, які були можливі на той момент”.

Щедрий рік

Дійсно, перерахунок пенсій у нинішньому році проводився кілька разів.

Так, в квітні пенсіонери старше 80 років почали додатково отримувати по 500 гривень на місяць. Громадян такого віку в Україні – близько 1,5 мільйона (якщо розібратися – фантастична цифра, але це окрема тема розмови).

Також в квітні українці, розмір пенсій яких становив менше 5000 гривень, отримали разову надбавку в 1000 гривень – в рамках боротьби з наслідками коронавірусу. Таких пенсіонерів країні виявилося майже 10 мільйонів.

Масштабний перерахунок відбувся в травні, коли пенсії проіндексували для 8,4 мільйона чоловік. Тоді підвищення склало 11%, в середньому – на 260 гривень, хоча приблизно для половини пенсіонерів надбавка виявилася всього на 100 гривень.

Потім 1 липня була проіндексована мінімальна пенсія. Вона була збільшена в зв’язку з переглядом показників прожиткового мінімуму в країні, розмір якого виріс з цієї дати. Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, з яким повинен відповідати розмір мінімальної пенсії, підвищився з 1638 гривень до 1712 гривень. До цього рівня виросла і мінімальна пенсія. Збільшення торкнулося приблизно 3 мільйонів чоловік.

Ще приблизно для 20 тисяч українців збільшився розмір максимальної пенсії, яка становить десять прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, – з 16 380 гривень до 17 120 гривень.

Насправді, прем’єр-міністр Шмигаль трохи помилився – на 2020 рік заплановано ще одне підвищення пенсій. Йдеться про друге за рік збільшення розміру прожиткового мінімуму з 1 грудня (перше, нагадаємо, відбулося в липні). Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, та, як наслідок, мінімальна пенсія, підвищаться до 1769 гривень. Максимальна пенсія, відповідно, зросте до 17 690 гривень.

Не зупинятися на досягнутому

У 2021 році глава уряду знову обіцяє зростання пенсій: “Ми в наступному році плануємо зробити постійні доплати тим, хто досяг 75 років”.

Суму доплат Денис Шмигаль не назвав, проте раніше повідомлялося, що вона буде такою ж, як і для пенсіонерів вікової категорії 80+. Тобто 500 гривень. За іншою інформацією, сума доплати складе 400 гривень (очевидно, за винятком тих, кому вже виповнилося 80 років).

Прем’єр також не сказав, скільки в Україні громадян у віці 75 років і більше. Ця інформація була б корисною для того, щоб з’ясувати, скільки коштів додатково буде потрібно для виплати зазначених пенсійних надбавок.

“Апостроф” вирішив розібратися в цьому питанні самостійно. Видання направило офіційний запит до Державної служби статистики, на який отримало таку відповідь: “Повідомляємо, що чисельність постійного населення (за оцінкою) у віці 75 років і старше в Україні станом на 1 січня 2020 року становила 3 098 834 особи”.

Таким чином, у 2021 році доплати повинні отримати приблизно 3,1 мільйона пенсіонерів у віці 75 років і більше.

Оскільки пенсіонери віком 80+ вже отримують надбавку, додаткові кошти потрібно знайти для 1,6 мільйона пенсіонерів (для тих, кому від 75 до 80 років). Якщо для них підвищення пенсій буде на 500 гривень, загальна сума додаткових коштів складе 800 мільйонів гривень в місяць. Якщо пенсії їм підвищать лише на 400 гривень, додатково буде потрібно 640 мільйонів гривень.

Індексація для всіх

Зрозуміло, що в 2021 році – в липні і грудні – буде підвищена мінімальна пенсія в прив’язці до прожиткового мінімуму. Розмір прожиткового мінімуму на наступний рік поки невідомий, він буде відображений в держбюджеті-2021.

Швидше за все, навесні 2021-го відбудеться вже традиційна щорічна індексація пенсій – вона враховує показники інфляції і зростання середньої зарплати в країні за попередній рік.

Крім того, Міністерство соціальний політики анонсувало індексацію так званих спеціальних пенсій – чорнобильських, військових, наукових та деяких інших, які раніше не підпадали під перерахунок.

Коли саме має статися ця індексація, ще невідомо, але, швидше за все, її проведуть в 2021 році (хоча є невелика ймовірність, що індексацію проштовхнуть до кінця поточного року).

Спецпенсії в Україні отримують близько 250 тисяч чоловік, тому значні кошти для їх перерахунку не знадобляться.

На інші підвищення буде потрібно більше грошей. І ще, тим паче, значні бюджетні кошти доведеться вишукати в зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати. Нагадаємо, з 1 вересня в Україні збільшено розмір “мінімалки” з 4723 гривень до 5000 гривень . А ось з 1 січня 2021 року мінімальну зарплату обіцяють збільшити відразу до 6000 гривень, при цьому з 1 липня наступного року він має зрости до 6500 гривень. Таким чином мова йде про додаткові мільярди, які потрібно десь знайти.

Звідки візьмуться на це гроші, не знають навіть в партії влади. Але визнають це “Слуги народу”, щоправда, тільки не під запис.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь