Ендокринолог: я все життя вивчаю гормони. І ось що я раджу всім, хто хоче схуднути

 

 

 

 

Я чудово розумію те страждання, яке відчуває кожна жінка через набір ваги. Я сама колись була товстою. Так що мені довелося на собі застосувати свої медичні знання, щоб позбутися від зайвих кіло. А тепер я готова поділитися своїми знаннями з вами.

У нас міститься величезна кількість гормонів, але є всього 4, специфічних для жіночої статі, вихід з ладу яких унеможливлює скидання ваги. Відрегулювавши гормональний фон, ви зможете прийти до своєї нормальної ваги і фігури.

Блокатор втрати ваги №1: дисбаланс естрогену. 

Естроген – це жіночий гормон, який дає жінці груди і стегна, а також відповідає за міжсуставну рідину. У чоловіків теж такий є, але в набагато менших кількостях. Однак для людей обох статей існує загроза надлишку естрогену.

Мало того, естроген продовжує вироблятися в яєчниках навіть після настання менопаузи. Якщо у вас низький рівень тестостерону, значить, концентрація естрогену майже напевно перевищує норму. Естроген, як і інші гормони, відповідає за вашу реакцію на їжу, питво і інші добавки. Через нього жінкам, на відміну від чоловіків, стає складніше з віком скидати вагу.

Що робити? Щоб знизити рівень естрогену (і позбавитися від зайвої ваги), я рекомендую їсти приблизно 0,5 кг овочів в день.

Овочеві волокна допоможуть виведенню естрогену, щоб він не циркулював в вашому тілі, як погана карма. Плюс, овочі трохи витіснять м’ясо з вашого раціону.

Це важливо з двох причин: по-перше, масовий попит на м’ясо веде до непоправних кліматичних змін; по-друге, стрімкі зміни в промисловому сільському господарстві та розвиток культури за останнє сторіччя випереджало розвиток здатності наших генів адаптуватися.

Простіше кажучи, наше ДНК досі не пристосувалося до сучасного м’яса, і вживання червоного м’яса може призвести до надлишку естрогену.

Я не кажу, що ви повинні виключити м’ясо взагалі, але є вагомі аргументи на користь того, щоб обмежити його споживання. Палео-дієта корисна для деяких (не всіх) жінок, але вона дає набагато кращі результати для чоловіків. Поки що не існує достовірних досліджень «за» або «проти» м’яса.

На жаль, у нас немає наукових доказів, які б свідчили про те, що вживати м’ясо корисніше, ніж рослинний білок, морепродукти і м’ясо птиці.

Блокатор втрати ваги №2: надлишок інсуліну. 

При надмірній вазі, або надлишку жирової маси при нормальній вазі, рівень інсуліну порушується, і клітини вашого організму стають нечутливими до гормону. В результаті порушується регулятор глюкози, цукор в крові починає скакати то вгору – то вниз, і накопичується жир.

Що робити? Існує безліч способів виведення інсуліну, але особисто я рекомендую пити фільтровану воду з двома столовими ложками яблучного оцту.

Дослідження, проведене в 2004 році, показало, що вживання 2-х ложок яблучного оцту перед їжею з високим вмістом вуглеводів значно знижує рівень глюкози в крові у людей з резистентністю до інсуліну. Звичайно, є ще багато способів виведення інсуліну – ви знаєте про те, що потрібно відмовитися від цукру і штучних підсолоджувачів.

Пам’ятайте, що якщо у вас порушений метаболізм – це перша ознака проблем з інсуліном.

Блокатор втрати ваги №3: надлишок кортизолу.

Кортизол виробляється у відповідь на стресові ситуації, але більшість з нас перебуває у стресовому стані постійно. Я детально описала цю проблему в своїх книгах, тому що вважаю, що вона є основною причиною боротьби жінок зі своїми недоліками. Коли мова йде про гормональний дисбаланс і набір ваги, всі дороги ведуть до кортизолу.

В теорії, більшість з нас знає, що надлишок кортизолу псує нам самооцінку і відчуття реальності, але теорія іноді розходиться з практикою. Якщо ваше тіло постійно відчуває на собі всю гаму гормонів стресу, йому доводиться накопичувати жирові запаси.

І швидше за все, вони будуть на животі. Високій рівень кортизолу також призводить до залежності від їжі взагалі і від цукру зокрема. Ви починаєте зловживати печивом і напівфабрикатами. В результаті формується жир в чистому вигляді. І відкладається в усіх частинах тіла.

Що робити? Щоб скинути рівень кортизолу, потрібно призупинити споживання кофеїну. Утримайтеся від кави хоча б на тиждень, і ви помітите, що стали краще спати. Та й в цілому стали спокійнішими.

Якщо відмовитися від кофеїну зовсім – для вас непосильне завдання, спочатку спробуйте замінити каву на зелений чай. У ньому теж є кофеїн. Потім, якщо потрібно, можете перейти на білий чай, а потім відмовитися і від нього.

Замініть чай гарячою водою з лимоном і дрібкою кайенського перцю. Вживання однієї-двох таких чашок вранці буде стимулювати роботу шлунково-кишкового тракту, зробить ваш стул регулярним, що, в свою чергу, буде сприяти виведенню токсичних гормонів. Я знаю ще багато способів регуляції рівня кортизолу, але видалення з раціону кофеїну, безумовно, перше, що потрібно зробити.

Блокатор втрати ваги №4: нестача адипонектину.

Адипонектин – один з ключових гормонів, який вказує вашому тілу на необхідність спалювати жир. Кодується геном ADIPOQ і виділяється жировими клітинами, він потрібен для того, щоб регулювати рівень глюкози і процес розпаду жирних кислот.

У деяких людей є генетична схильність до вироблення меншої кількості цього чудового гормону, і на жаль це призводить до того, що наш організм накопичує жир. Коли йдеться про опір втрати ваги, важливу роль в цьому відіграє наш мозок.

Існує таємна комунікація між жировою тканиною і центральною нервовою системою, і адипонектин є одним з хімічних посередників в цьому ланцюзі. Він регулює запальні і окисні процеси, які сприяють набору зайвої ваги.

Що робити? Щоб вирівняти рівень адипонектину, я рекомендую їсти фісташки. І взагалі-то це фантастика: один продукт впливає на концентрацію гормону в організмі в цілому!

Дослідження, в якому брали участь 60 осіб з метаболічним синдромом, показало, що якщо годувати людей з низьким рівнем адипонектину в крові фісташками, то його рівень росте. Плюс, поліпшення були помітні в обхваті талії, рівні цукру в крові, рівні загального холестерину, ЛНЩ (так званого «поганого холестерину»), а також високої чутливості С-реактивного білка.

Що ще підвищує рівень адипонектину? Періодичне голодування. Самий простий дієвий спосіб такого голодування – не їсти на ніч.

Для чоловіків мінімальний ефективний час голодування – 16 годин, а для жінок – 18. Це означає, якщо в останній раз ви поїли о 18:00, наступний прийом їжі у чоловіків має відбутися о 10:00, а у жінок – о 1:200. Крім фісташок, можливо вживання продуктів з мононасиченими жирами – наприклад, авокадо і темний шоколад.Не варто також забувати про фізичні вправи.

Підведемо підсумок.

Коли я щоранку боролася із зайвою вагою, одержима цифрою на вагах у ванній, я намагалася зрозуміти, як же вибратися з цього гормонального хаосу. По мірі того, як я поступово справлялася з регулюванням кожного з цих гормонів, цей хаос став моїм сенсом.

Тепер моє найзаповітніше бажання в тому, щоб ви теж відчули в собі сили і зуміли прислухатися до свого тіла. І, звичайно, зробили правильні висновки про те, яка їжа і який спосіб життя принесуть вам користь.

Розуміння того, що стабільна втрата ваги можлива тільки за умови стабільного гормонального фону, допомогло багатьом моїм пацієнтам навчитися контролювати свою вагу. Про жінок і їх зайву вагу можна говорити нескінченно. Йдеться про владу над собою і здатність все почати заново.

Дивовижні речі можуть трапитися, коли ви відчуваєте в собі енергію, сили і єднання зі своїм тілом. Ви більше не будете відчувати себе дратівливою, запальною і нервовою, не будете відчувати провину і ненависть до свого тіла.

Ви, нарешті, зможете цілком зосередитися на своїх найзаповітніших мріях і надіях, на своїх життєвих планах. Ви зможете зрозуміти, що допомагає вам відчувати себе активною і по-справжньому Живою.

Джерело: tintelekt.com
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь