Міжнародні партнери познайомилися з Ніжинською громадою

 

 

 

 

 

28 січня Ніжин відвідали представники Global Communities та програми “DOBRE”. Зустріч відбулась у великому залі міськвиконкому. Гості: Джером Сігамані, представник Global Communities старший директор організації та Наталія Сафронова, регіональний координатор Програми DOBRE у Чернігівській області. Основною метою візиту було знайомство з Ніжинською громадою та пропозиція долучитися до реалізації цьогорічних проектів Global Communities.

Місто представляли Міський голова Олександр Кодола, радник міського голови Сергій Охонько, секретар ради Юрій Хоменко, керуючий справами Валерій Салогуб та інші. Ніжинці ознайомили гостей з нашою громадою та проектами, які вже реалізовані і ще реалізуватимуться у рамках Програми “DOBRE”. Представники інвестиційного відділу, Тетяна Плетньова та Владислав Лях представили ніжинські проекти.

Перспективні проекти, що плануються реалізувати в Ніжині:

  1. Створення авіаційно-логістичного комплексу на базі аеродрому «Ніжин». Сума необхідних інвестицій — 3 млрд. 451 млн. 951 тис. грн. Початок реалізації в 2023 році, завершення у 2035 році. Але як зазначив міський голова Олександр Кодола, цей проект можна реалізувати швидше з американськими інвестиціями. Це найбільший проект не тільки в Ніжинській громаді, але і у всій Чернігівській області.
  2. Реконструкція парку ім. Т.Шевченка. Вартість — 120 млн. грн.
  3. Будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу з басейнами «H2O Classic». Вартість — 158 млн. грн.

Проекти, які вже були реалізовані завдяки міжнародній співпраці і співфінансуванню з міського бюджету.

Комплексна енерго-модернізація ЗОШ №10. Вартість — 13,8 млн.

Програма «Енергодім» Фонду Енергоефективності. Термомодернізація 8 будинків у Ніжині. Вартість — 34,7 млн. грн.

Простір для людей похилого віку «Кольорове життя». Вартість — 500 тис. грн.

Покращення мобільності надання соціальних послуг. Було закуплено 65 велосипедів для соцпрацівників, створено велопарковки і станції ремонту велосипедів. Вартість — 389 тис. грн.

Торгівельно-ярмарковий простір — ятки на Гоголівській. Вартість — 472 тис. грн.

Відкритий молодіжний простір «Зелена сцена». Вартість — 354 тис. грн.

Оновлення сесійної зали у Ніжинській міськраді. Вартість — 470 тис. грн.

Інтерактивний скансенс — 81 тис. грн.

Проекти, які ще в процесі реалізації

  1. Закупівля транспорту для ямкового ремонту. Вартість — 2 млн. 127 тис.
  2. Проект реконструкції Набережної — 164 тис. грн

На самому початку зустрічі гості пояснили чому для свого візиту обрали саме Ніжин. Нашій громаді є чим пишатися! За словами Наталії Сафронової Ніжинська громада є зразковою по багатьом напрямкам співпраці й може слугувати гарним прикладом для інших громад регіону. Зустріч пройшла в доволі дружній атмосфері, за круглим столом. Спілкувались невимушено. Міський голова Олександр Кодола під час розмови зазначив: «Ми дуже цінуємо нашу співпрацю з програмою DOBRE й взагалі фондом USAID. Наша системна й масштабна співпраця з головними міжнародними партнерами почалася більше року тому і ми щиро вдячні за підтримку! Багато чого реалізовано, дещо вже можна побачити, чимало проектів в стадії реалізації. Тому ми розраховуємо на тісну, плідну, взаємовигідну роботу й надалі. Дуже радує те, що наш Ніжин змінюється на краще. Обличчя міста оновлюється. Проекти втілені в життя стали корисними нашій громаді».

Секретар ради Юрій Хоменко запропонував співпрацю в форматі діджиталізації. Він підкреслив, що це допомогло б прискорити втілення в життя програми електронної, цифрової системи документообігу.

Радник міського голови Сергій Охонько, знайомлячи з проектами громади, розповів: «Наше місто одне з перших в Україні, і взагалі перше в області розпочало розробку сучасної системи безпеки у місті. На сьогодні у Ніжині встановлено 7 камер відеоспостереження з спеціальною функцією розпізнавання обличчя. Було б добре продовжити роботу в даному напрямку. Думаю, що саме співпраця з іноземними партнерами допомогла б завершити розробку системи безпеки міста і зробити Ніжин першим містом України перекритим камерами. Це був би пілотний проект державного значення. Встановлення розгалудженої системи відеоспостереження допомогло б знизити криміногенну ситуацію та зменшило б злочинність у місті. Ніжин став би найбезпечнішим містом України. Також завдяки вашій допомозі у проведенні соцопитування ніжинців, були виявлені найболючіші проблеми для нашої громади і однією з таких є якість надання послуг та корупція в медичній галузі. Тому, на мою думку, допомога в цій найважливішій сфері життєдіяльності покращила б якість надання послуг , сприяла б створенню комфортних умов, як для працівників так і для відвідувачів».

Підводячи підсумок зустрічі, додамо, що представники американської компанії сьогодні вивчають наші громади, збирають про них інформацію, вивчають, на скільки цікавими можуть бути ті чи інші проекти для них, як для потенційних інвесторів. Сподіваємось, що ті проекті, які запропонували ніжинці стануть цікавими іноземним гостям і візити переростуть у ще більш тісну співпрацю.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь