У Ніжині ростуть унікальні дерева: одні з найдревніших на планеті Земля

 

 

 

 

Взимку особливо привабливими є хвойні рослини. Та сьогодні мова не про вічнозелені види, а про хвойні листопадні.
Серед таких, що можна побачити у Ніжині – модрина європейська – росте обабіч дороги між старим й новим корпусами НДУ імені Миколи Гоголя та родичка мамонтового дерева – метасеквойя гліптостробовидна.
Відкриття метасеквойї ботаніки називають сенсацією XX століття. У 1941 р. японський палеоботанік С. Мікі вперше описав цю рослину по викопним решткам шишок та відбиткам пагонів. У тому ж році китайському ботаніку професору Т. Кан пощастило знайти в природі живі дерева.
Знахідка викликала великий інтерес, адже ботаніки вважали рослину вимерлою.
Згодом викопні рештки знайшли ще не тільки в Азії, а й в Північній Америці, в Сибіру, в Гренландії та на Шпіцбергені. Було з’ясовано, що у крейдовий період (90 – 65,5 млн років тому) метасеквойя була одним із домінуючих видів лісів Північної півкулі.
З 1947 р. метасеквойя потрапляє до Європи (насіння було розіслане до багатьох країн). Згодом екзотична гостя з’явилася у дендропарках України й навіть оселилася на території агробіостанції ніжинського вишу. У молодому віці метасеквойя має пірамідальну крону, червонуватого кольору кору, яка з віком стає коричневою та потрісканою. Листки (хвоїнки) дворядні, лінійні, м’які, довжиною 1-3 см, весною ніжно-зеленого кольору, влітку темніють, а восени набувають бурого забарвлення. При настанні перших морозів хвоїнки опадають разом з дрібними гілочками. У травні дерево вже знову красується молодою зеленою хвоєю. Репродуктивні органи – шишки маленькі, діаметром до 2 см.
У дикому стані метасеквойя зберіглася на невеликій площі (біля 8000 м2) на висоті 700-1350 м китайської провінції Сичуань та в долині провінції Хубей. Там ростуть дерева віком 600 років й більше, досягаючи висоти 30-35 м з діаметром стовбура більше 2 м. Вид знаходиться на межі вимирання й занесений до Міжнародної Червоної книги.
Якщо Вам доведеться побувати на агробіостанції НДУ ім. Миколи Гоголя, то ліворуч від алеї старих смерек, Ви побачите дерево заввишки понад 20 м з розгалуженим стовбуром – це і є метасеквойя гліптостробоїдна – реліктове дерево, що живе з часів динозаврів та є одним із самих древніх на планеті Земля.
Лариса ТАРАСЕНКО, завідувачка відділу Музей природи Приостер’я НКМ ім. І. Спаського

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь