Трагедія однієї родини: спогади про Другу світову війну

 

 

 

 

Зазираючи у вікно минулого через призму експонатів музею, часом стикаємось з історіями надзвичайно вражаючими та зворушливими. Недавно до нашої колекції надійшло два цінних предмети, які не лише розширюють наше розуміння минулого, а й допомагають відтворити життя окремої родини, як дзеркала епохи.

Першим з нових експонатів є фотографія молодої пари, виконана в далекому 1929 році. На знімку юнак усміхається до об’єктива, поруч трохи серйозна красуня-дівчина – молоді люди й не підозрюють, що попереду їх чекають страшні 1930-ті та Друга світова війна… Історія ж, яку розповідає другий предмет, набагато складніша.

Другим експонатом є лист-похоронка, датований 1944 роком. Це повідомлення, отримане від військового комісаріату, містить дуже важливу інформацію про долю юнака з фотографії. Згідно з листом, чоловік був оголошеним зниклим безвісти ще у 1941 році. Його дружина протягом трьох довгих років даремно чекала на свого коханого, а діти на тата…

Ці два артефакти, як пазли, допомагають зібрати картину подій, що відбувалися десятиліття тому. Історія однієї родини нагадує нам про втрату, про біль і про те, як життя може змінитися назавжди в одну мить. Наразі ми, як ніхто інший, знаємо ціну миру та усвідомлюємо важливість збереження пам’яті про минуле. Через спогади, фотографії та документи ми можемо вшанувати тих, хто став жертвою війни, і віддати належну шану їх родинам, які продовжують нести біль і втрату через покоління. Тому висловлюємо щиру вдячність пану Анатолію Григоровичу Гнєлиці за лист і фото, що належали його родині та стали новими експонатами музею.

Можливо, це малюнок: текст
На фото 1 – фотографія Левченка Панька Антоновича та Середи Варі Іванівни (м. Прилуки, 1929 р.); на фото 2 і 3 – Повідомлення Прилуцького міськвійськомату (м. Прилуки, 1944 р.).

Оксана СТЕПАНОВА, науковий співробітник відділу Музей історії м. Ніжина НКМ ім. І. Спаського
Джерело: Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь