На Ніжинщині рівненські волонтери відбудовують зруйновані будинки

 

 

 

 

75 рівненських волонтерів із власними будівельними матеріалами приїхали до Новобасанської громади на Ніжинщині, щоб допомогти відбудувати пошкоджені під час російської окупації будинки. У Новому Бикові працюють у 16-квартирній двоповерхівці на вулиці Центральній, де понад місяць жили російські військові.

75 людей та 5 вантажівок з будматеріалами: на Чернігівщині рівненські волонтери відбудовують зруйновні будинкиПошкоджений будинок у Новому Бикові. ФОТО: Суспільне Чернігів

Любов Яцун понад 30 років мешкає у квартирі двоповерхового будинку у Новому Бикові. Жінка розповідає, 27 лютого її будинок на понад місяць окупували російські військові.

«Вони тут жили, тому що ми втекли. Жили у підвалі. Їх було дуже багато, судячи з того, що кожен із погребів був облаштований обігрівачами, телевізорами, дитячими матрацами, які награбували з дитсадка».

75 людей та 5 вантажівок з будматеріалами: на Чернігівщині рівненські волонтери відбудовують зруйновні будинки75 людей та 5 вантажівок з будматеріалами: на Чернігівщині рівненські волонтери відбудовують зруйновні будинки. ФОТО: Суспільне Чернігів

На цей час дев’ять родин вимушено залишили свої оселі. Спершу приходили погодувати домашніх тварин, яких потім вбили російські військові.

«Здавалось їх було, як мурашок, дуже багато. В кожному подвір’ї стояв БТР або танк, у дворі варили їсти. Це були буряти. Кажемо: «За що?», а вони, — «Ну чого ви плачете? Їдьте до нас на Урал – приживитеся», — розповідає Любов Яцун.

За час окупації російські військові пограбували кожну із наявних тут 16 квартир, розповіла жителька Нового Бикова Наталія Мірошник.

«Ой, сумно і все. З чого починати і що робити? Меблів немає, посуду немає, побутової техніки немає. Нова білизна була – пропала. Не говорю про стару, може вона десь тут і залишилася, а нової немає».

75 людей та 5 вантажівок з будматеріалами: на Чернігівщині рівненські волонтери відбудовують зруйновні будинкиІван Стужник. ФОТО: Суспільне Чернігів

30 березня під час визволення громади від російських військових будинок зазнав найбільших пошкоджень: не залишилося жодного вцілілого вікна чи балкона, дах зруйнувався повністю. Тут досі відсутні світло, вода та газ, розповідає місцевий житель Іван Стужник.

«Міномет прилетів. Мене звільнили від мого майна, звільнили від усього. Ремонт почав робити, а «визволителі» прийшли і від усього мене звільнили».

Любов Яцун розповідає: «Вони зруйнували наші будинки, але не зруйнували в нашій душі прагнення залишатися на своїй землі, а не їхати на Урал».

75 людей та 5 вантажівок з будматеріалами: на Чернігівщині рівненські волонтери відбудовують зруйновні будинки

Нині відновити будинок жителям Нового Бикова допомагають волонтери з Рівненщини. Саме з цією областю Чернігівщина підписала Меморандум про статус регіонів-побратимів. Володимир Бричка волонтер. У повсякденному житті він пастор Церкви Християн віри Євангельської с. Карпилівка Рівненської області.

«Тиждень тому ми були тут з головою нашої ТГ. Ми оглянули хати і побачили, що тут багато зруйновано. І в нас на серці лягло приїхати і допомогти людям, чим ми можемо. Ми повинні творити добро, поки в нас є здоров’я і є можливість», — каже Володимир Бричка.

75 людей та 5 вантажівок з будматеріалами: на Чернігівщині рівненські волонтери відбудовують зруйновні будинкиВолодимир Бричка. ФОТО: Суспільне Чернігів

Для відновлення зруйнованих під час окупації будинків до Новобасанської громади скерували 75 волонтерів із Рокитнівської, Вирівської та Березівської громад, фуру із пиломатеріалами та 4 вантажівки з будівельними матеріалами. Все розподілили між житловим фондом Нової Басані та Нового Бикова.

«Наші місцеві бізнесмени завантажили цілу фуру – 25-30 кубів пиломатеріалів, інші наші бізнесмени завантажили більше тони скла, дали своїх склярів. Ми ще купили 107 листів шиферу, купили цементу трохи і приїхали сюди», — розповів Володимир Бричка.

Більше у відео:

Суспільне Чернігів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

  

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь