Чи варто готуватись до суворої зими: пояснення синоптиків

 

 

 

 

Українців лякають прогнозами про надзвичайно сувору зиму 2022-2023 років. Тож в Укргідрометцентрі пояснили, чи варто нам готуватися до екстремальних морозів.

Як повідомили синоптики УГМЦ у Facebook, інформація про зиму з тріскучими морозами не обгрунтована.

Сучасний розвиток метеорологічної науки у всьому світі не дозволяє складати прогнози розвитку атмосферних процесів з такою великою завчасністю“, – пояснюють вони.

Разом з тим, є можливість аналізу погоди завдяки метеорологічним спостереженням, які нараховують у більшості областей України 80-100 і більше років.

За результатами аналізу температурних показників за останні десятиліття можна зробити наступні висновки:

  • середня температура зимового періоду за період грудень-лютий очікується на 1-2 градуса вищою за норму, розрахованою за період 1991-2020 рр.;
  • ймовірність тривалих холодiв у зимовий період в Україні є мінімальною;
  • цілком ймовiрнi короткочаснi суттєві похолодання тривалістю 1-5 діб;
  • перенесення початку опалювального періоду на пізніші терміни та його закінчення на більш ранні терміни є обґрунтованим та підтверджується метеорологічними розрахунками.

Зима в Україні 2022-2023: прогноз кліматологів

Раніше керівниця відділу клімату ГО “Екодія” Євгенія Засядько розповіла, що через зміни клімату холодний період у зимові місяці буде скорочуватись.

Своєю чергою, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС Віра Балабух прогнозує теплу зиму.

Очікується, що зима в Україні буде теплою. Усі останні роки ми не бачимо суворих зим. У нас практично не було зими у 2019-20 роках. І всі наступні та попередні зими були також теплими. Температура повітря постійно підвищується, і особливо це помітно в зимовий період“, – говорить вона.

Та, незважаючи на це, низка ЗМІ постійно пише про те, що на Україну чекає холодна зима. Такі прогнози, як бачимо, необгрунтовані.

УНІАН

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь