Реконструкція історичного центру Ніжина: роботи на завершальному етапі

 

 

 

 

Вулиця Гоголя – найстаріша у Ніжині, де минулого року розпочалась реконструкція, нині роботи на завершальному етапі.

Ініціатор цього маштабного проєкту – Сергій Охонько, депутат міської ради, радник міського голови. Сергій Миколайович, разом із секретарем Ніжинської міської ради Юрієм Хоменком, координували роботи з відновлення історичного центру міста.

Це потужна реконструкція для міста Ніжина. Це проєкт на понад 20 мільйонів гривень. Вулиця має протяжність 574 метри і на сьогодні вкладено біля 9 372 квадратних метри плитки“, – розповів секретар Ніжинської міської ради Юрій Хоменко.

Окрім плитки, вулицею виклали ділянки зі старою бруківкою, яка датується 19 століттям:

У радянські часи її закрили асфальтом, а тепер, під час реконструкції, підняли наверх. Старовинна бруківка не найзручніша для того, щоб ходити по ній, тому ми зробили такі невеличкі інсталяції, але це саме те каміння, яке лежало тут багато-багато десятків років тому” – Ю. Хоменко.

У план реконструкції увійшло й відтворення старовинної дубової мостової. Торік, під час розкопок, археологи знайшли тут залишки мощення 18-19-го століття:

У нас навіть була ідея під склом їх зробити, але археологи сказали, що дуже малий об’єм деревини, вона має не дуже гарний вигляд і те, що її дістали з-під землі, вона фактично на очах почала знищуватись“

Ідея реконструкції – подібними інсталяціями показати містянам та туристам, який вигляд мала вулиця багато рокiв тому. Тут встановлять таблички і QR-коди, завдяки яким людина зможе дізнатися, що перед нею.

Мощення плитки та мостової – лише початок, навесні візьмуться за фасади будівель, які тут розташовані. Є вже затверджений дизайн-код:

Він включає в себе кольорову гаму, яка доступна, варіанти вивісок, варіанти фасадів, які можуть бути. Згідно з цим дизайн-кодом всі підприємці будуть відтворювати, більш-менш буде виглядати однаково, без страшних банерних вивісок“.

До плану робіт входить – мурал, який з`явиться на стіні одного з будинків. Вже провели конкурс на його ескіз та обрали переможця:

“Мурал, якщо на нього подивитися біля нашого нового РАЦСу, буде відтворювати вулицю Гоголя, яка була сотні років тому. І поряд людина зможе побачити вже сучасну вулицю. Тобто побувати як в майбутньому, так і в минулому“.

Завершення реконструкції вулиці вирішили не відкладати через повномасштабну війну, перш за все, через економічні причини, каже секретар міської ради:

В цьому році ми ще застали кошторис по роботах майже на тому рівні, який був до війни. Що буде в наступному році, ми з вами розуміємо – все буде в три-чотири рази дорожче. Якщо просто гроші покласти на резервний фонд, то вони через рік можуть вже не коштувати і половину своєї вартості. Життя продовжується, місто повинне розвиватися, люди повинні бути вмотивованими саме тим, що ми віримо в перемогу і робимо наше місто кращим“.

За словами Юрія Хоменка, найближчим часом планується офіційне відкриття оновленої вулиці, як тільки встановлять лавки, смітники та наведуть лад після ремонтних робіт.

За матеріалами Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь