Масляна чи Масниця: яка назва є власне українською, а яка носить російське коріння

 

 

 

 

Масниця – стародавнє слов’янське свято, яке триває цілий тиждень. Дата Масниці щороку змінюється, оскільки залежить від церковного календаря і дня святкування Великодня. У 2023 році Масний тиждень в Україні розпочнеться в понеділок, 20 лютого, і закінчиться в неділю, 26 лютого. 

Традиції святкування Масниці закріпилися за кожним днем свята. Вони поєднують народні та церковні обряди. В народі на Масницю проводять зиму і починають зустрічати тепло весни, а для церкви це свято означає наближення Великого посту. В цей час християни намагалися наїстися тим, чого не можна їсти в піст — молочними продуктами, яйцями, рибою, млинцями.

Цікаво, що на думку деяких істориків, до XVII століття до Великого посту готувалися довше. Тоді Масний тиждень тривав не один, а аж три тижні. Перший був Всеїдним, тобто дозволялося споживати м’ясні та інші страви. Другий — Рябим або Переступним. В ці дні м’ясо дозволялося в усі дні, крім пісних (середа та п’ятниця). А останній — Масний тиждень — відрізнявся тим, що люди могли споживати лише молочні продукти, сири, масло.

А за часів язичництва Масницю святкували зовсім не в кінці зими, а в день весняного рівнодення. 

Тобто сучасна Масниця увібрала в себе традиції багатьох століть, ставши саме тим святом, яке ми знаємо сьогодні.

Ще одне важливе запитання: як правильно казати — Масниця чи Масляна? Адже останній варіант можна часто зустріти серед українців. Українською мовою свято називається саме Масниця. За словами науковиці Марини Аскурави, це пов’язано з тим, що під час Масного тижня споживали багато масної їжі (масло, сир, сметана). Також існує багато регіональних назв. Найпопулярніша — Колодій. Також свято називають Сирним тижнем, Сирною Седмицею, Сиропустом.

Назва Масляна з’явилася в 1960-х роках минулого століття, коли свято за тривалий час дозволила святкувати радянська влада, але надала йому російське коріння.

Народні прикмети

  • В перші три дні Масниці потрібно поприбирати в будинку, а також позбутися всіх непотрібних і старих речей.
  • Непрохані гості на Масницю означають, що на вас чекає щастя.
  • Якщо поїсти гороху в середу, а в четвер вареників — то весь рік мине в достатку.

Що не можна робити на Масницю

  • Не можна вживати м’ясні продукти, але рибу дозволено.
  • Не можна спати в будь-який день Масниці — до головних болів.
  • Не можна годувати гостей залишками або поганими стравами.
  • Не можна злитися, лихословити і лаятися, адже йде підготовка до Великого посту.
  • З четверга по неділю не можна працювати, лише дозволено виконувати життєво важливу роботу, доглядати худобу та готувати.

За матеріалами: 1+1 та ТСН

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь