Історична справедливість: єпископ ПЦУ Антоній про наміри орендувати храми в Чернігові, що в користуванні УПЦ (МП)

 

 

 

 

Православна церква України заявила про намір взяти в оренду три чернігівські храми, які нині в користуванні в УПЦ (МП): Троїцький та Єлецький монастирі та Спасо-Преображенський собор. Хочуть створити у Чернігові два чоловічі монастирі: Троїцько-Іллінський та Єлецький Успенський. Відповідні постанови вже ухвалив Священний Синод Православної Церкви України.

Про намір взяти в оренду і Спасо-Преображенський собор Суспільному розповів єпископ Чернігівський і Ніжинський ПЦУ Антоній Фірлей.

Ці будівлі належать державі. Навколо них точаться суперечки: договори про безоплатне користування завершилися ще восени 2021 року, і заповідник “Чернігів стародавній”, який є балансоутримувачем цих храмів, попросив до 27 березня 2023 року включно УПЦ (МП) повернути майно, або ж укласти договори оренди, що передбачають плату за користування храмами.

Вони подали до заповідника документи для укладення договорів оренди, але паралельно із цим подали в суд, вимагаючи продовжити договори на безоплатне користування, термін яких сплив. Господарський суд Чернігівської області розглядатиме ці справи 11 та 19 квітня. Тим часом Православна церква України в особі єпископа Антонія Фірлея стверджує: ці храми не мають відношення до УПЦ, і йдеться про відновлення історичної справедливості. Цю боротьбу вважає частиною російсько-української війни.

Детальніше Антоній Фірлей розповів у інтерв’ю Суспільному.

Історична справедливість: єпископ ПЦУ Антоній про наміри орендувати храми в Чернігові, що в користуванні УПЦ (МП)


Троїцький собор та Єлецький Успенський монастир нині в користуванні УПЦ. Ви висловили намір подати на оренду цих приміщень. З чим пов’язані такі наміри?

Ситуація така, що з 24 лютого 2022 року багато в нашій країні змінилося. Це не моє особисте бажання – це є виклики сьогодення. І відновлення історичної справедливості.

Тому, що ці храми нічого спільного не мали з російською церквою. Вони були збудовані ще при Київській митрополії, яка була тоді ще в підпорядкуванні Константинопольського патріархату. Тому зараз відбувається оця історична справедливість.

А люди, які, здавалося б, називаються українцями, а насправді служать іншим зовсім наративам – наративам “північної столиці”, я вважаю, що не повинні перебувати там (у трьох храмах, про які йде мова, – ред.).

Ви вже розраховували хоч приблизну вартість оренди цих храмів?

Буде проведена експертиза незалежними експертами. Сподіваюся, це буде сума, яку ми зможемо оплатити.

Перш за все ми – громадяни нашої країни. Хоча кажуть, що церква відділена від держави, але ми законослухняні, ми наслідуємо політичну волю нашого Президента. Якщо держава так постановила, що ці пам’ятки древності повинні все-таки використовуватись на правах оренди, ми згодні на ці умови, в них немає нічого поганого.

На жаль, наші співбрати з Московського патріархату (а, можливо, й добре), спочатку відмовилися укладати договори оренди, потім погодилися, але, наскільки я знаю, вони подали до суду, щоб продовжити користуватися цими приміщеннями згідно із Законом “Про свободу совісті та релігійні організації” (тобто, безкоштовно, – ред.).”

Ви маєте наміри створити два чоловічих монастирі у Чернігові. Скільки ченців там буде? Звідки вони переїдуть?

Є у нас ченці. Господь, коли посилав своїх учнів, їх була дуже невелика кількість, коли послав нам проповідь. У нас є ченці, які поселяться, є багато заявок на те, що люди хотіли би поселитися саме в цих історичних монастирях. Насправді Троїцький монастир був Троїцько-Іллінським, де ще знаходяться Антонієві печери. Тому це історичне древнє місце, можна сказати, на рівні з Києво-Печерською Лаврою. І є люди, які мають бажання (зараз ми їх не будемо називати) підв’язатися в цих монастирях, відновлювати духовність, чинити цей духовний подвиг – робити все для того, щоб Чернігівщина духовно відновилася й ожила.

Єлецький Успенський монастир нині жіночий. Ви плануєте зробити там чоловічий. Чому?

Повертаючись до історичної минувшини, Єлецький монастир був чоловічим монастирем, і ми вирішили все-таки зареєструвати там чоловічий монастир. Звичайно, потім, в силу тих подій, які відбуватимуться, та процесів у середині монастиря, будь-який монастир може змінити свою приналежність – чи чоловічим бути, чи жіночим. В процесі життя церкви, в процесі становлення тих чи інших чернечих общин. Єлецький Успенський монастир історично був чоловічим монастирем.

Ваші плани стосовно Антонієвих печер та Іллінського храму

Ми будемо просити Міністерство культури про разові богослужіння. Як відбувається зараз у Софії Київській. На жаль, в Іллінському храмі (він знаходиться в аварійному стані) не дозволяють передати його в постійне користування. Але, я сподіваюся, що в Іллінському храмі чи в Антонієвих печерах з часом (такі в мене є мрії і міркування) відновиться богослужіння. Тому, що це повинно бути приналежністю народу. Звичайно, з допомогою музею (має на увазі заповідник “Чернігів стародавній”, – ред.), і ми будемо музею робити все для того, щоб ці печери жили, щоб там відбувалася молитва, щоб люди отримували духовну користь для свого спасіння.

Є якась комунікація з Чернігівською єпархією УПЦ?

На жаль, ні. Ми не знаємо, як вчинять наші брати – вони не хочуть покидати стін ні Троїцького монастиря, ні Єлецького.

Ніхто на контакт не виходив. Якось вони… Взагалі, спостерігаючи їхнє життя, цієї церкви, вони цураються всіх християнських люмінацій взагалі. Не тільки в Чернігові – я так дивлюсь, на рівні Всеукраїнської ради церковної, на рівні життя релігійного в Україні, вони мало з ким спілкуються. Подають себе як єдиний оплот спасіння – таке щось, вибачте за слово, на рівні секти. В якому немає живої віри, які керуються якимись своїми фанатичними наративами. А Христос – він є любов, він заповідав, щоб ми любили одне одного, спілкувалися. Ходив на зустріч з грішниками, фарисеями, митарями. Його навіть за це засуджували. А ці наші співбрати, вони якось так замкнулися в своєму світі й не мають бажання до спілкування.

Ми повинні працювати для того, щоб в Україні була єдина помісна православна церква, яка вже є включена до диптиху 15 православних автокефальних церков. На відміну від Української православної церкви Московського патріархату, який називає себе самостійною, хоча ніде у світі ні одна церква не визнає її як самостійну церкву, а визнає її складовою Російської православної церкви, й тільки через РПЦ здійснює з ними спілкування.

Ці люди, які називають себе українцями, українськими пастирями, які проповідують любов, а насправді сповідують “рускій мір”, який закликає вбивати українців. Який закликає знищити українську свідомість, поневолити українців. І ведучи своє служіння навіть у цих храмах: Спаському, Троїцькому, Єлецькому, інших, вони пропагують оті цінності “руського миру”, відкидаючи все українське. Як можна жити на своїй землі й ненавидіти все українське? Я цього не розумію.

Якою бачите комунікацію з вірянами УПЦ?

Наша церква відкрита. Ми завжди відкриті до діалогу, готові до комунікації.

Ми тільки до цього повинні прагнути – до миру, любові й взаєморозуміння. Ми відкриті, готові до спілкування.

Ми сподіваємося, що люди все-таки усвідомлять, що ми є українці, й ми повинні будувати в себе свою українську державу, основою якої є українська церква незалежна.

Усвідомлюю те, що люди, які мають вплив на свідомість громадян, і це те, що ми бачимо, що відбувається в Києво-Печерській Лаврі зараз – вони налаштовують людей на протистояння. Вони виступають проти держави, хоча в Євангелії чітко сказано, що ми повинні коритися світській владі, повинні підтримувати світську владу. Тільки в разі, якщо вона чинить відверте беззаконня, тоді ми повинні противитися.

Робити якісь протистояння всередині країни – я думаю, що це все методички з “північної столиці”.

Що у столиці, що в Чернігові відбувається відновлення історичної справедливості. Чернігів – древнє місто, з древніми своїми пам’ятками, які не мають відношення до РПЦ, тому що собори, той же Спасо-Преображенський собор, був утворений задовго до утворення РПЦ.

Коментар від УПЦ (МП)

Історична справедливість: єпископ ПЦУ Антоній про наміри орендувати храми в Чернігові, що в користуванні УПЦ (МП)

Також Суспільне звернулося за коментарем до Чернігівської єпархії УПЦ (МП). Секретар єпархії Ігор Пидан з приводу планів ПЦУ орендувати храми, які нині у їхньому користуванні, сказав так:

Нехай кожен подає, що хоче. І Фонд держмайна буде діяти згідно із законодавством України. А згідно із законодавством України, на оренду подається тільки та чи інша кількість заявників. Якщо ПЦУ хоче орендувати Троїцький собор, будь ласка. На сьогодні це їм коштуватиме 14 мільйонів. Балансова вартість комплексу Троїцького монастиря у 2018 році була приблизно 160-200 мільйонів, і від цього рахуйте 7%. Але це був 2018 рік, на 2023 рік може бути переоцінка майна“.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь