Тетяна Прядко: “Медичний працівник – це не лише відповідальна робота, це спосіб життя”

 

 

 

 

Молода, усміхнена і надзвичайно енергійна – головна медична сестра Ніжинського пологового будинку Тетяна Прядко.

Взагалі-то, журналісти сайту “Нежатин” планували опублікувати інтерв’ю з Тетяною Василівною ближче до 12 травня – Всесвітнього Дня медичних сестер, але нам не терпиться поділитися з вами інформацією про таку світлу й позитивну особистість…

Тому – читайте.

“Медицина ввірвалася в моє життя неочікувано…”

– Взагалі-то, я вступала до педагогічного вузу, але, незважаючи на те, що закінчила школу з “золотою” медаллю, туди не пройшла. Постав вибір – “куди”? Ну, давайте в медицину.

Із закритими очима вибрали спеціальність, і я вступила до Чернігівського медичного училища, де отримала спеціальність “акушерська справа”. Закінчила навчання з дипломом з відзнакою, отримала направлення в Ковпитську амбулаторію (Чернігівського району) на посаду акушерки, і саме звідси почався мій професійний шлях. Там я пропрацювала 9 місяців і отримала, як молодий спеціаліст, шалену підтримку від більш досвідчених колег, особливо від Наталії Кондратенко. Обставини склалися так, що згодом перевелася на роботу в Ніжинський пологовий будинок. Тут я знаю все, бо за ці 17 років випробувала себе в різних напрямках роботи пологового. З гордістю можу сказати, що це – моє, і я жодного разу не пожалкувала, що стала на шлях медицини.

-Пригадайте свій перший робочий день в пологовому…

-Це було 4 січня, святкові дні. Привели мене в оперблок, вийшла з нього така тендітна медсестра, яка потім стала моєї вірною подругою і навчила всім премудростям нашої роботи – Тетяна Лисенко. Таня з такою легкістю продемонструвала мені цю надвідповідальну роботу… Я дуже вдячна їй не лише за це, а й за те, що вона всі ці роки йшла зі мною поруч по життю.

Цього дня операцій не було, зате були наступного, і це для мене було ну просто вау. Все вперше. Ти бачиш людський організм не з фото в підручнику, а в реальності. Мені було не боязко, а страшенно цікаво!

Спочатку я бачила гінекологічні операції, а коли дійшла справа до кесаревого розтину, я взагалі закохалася в свою роботу.

Мене не залишав шалений інтерес. Спочатку я спостерігала за роботою медсестри і оцінювала, чи зможу так? В житті я активна й швидка, для мене було вкрай важливо осягнути все! Можливо, не все одразу виходило стовідсотково, але ж все напрацьовується. Головне – це бажання, а ще – любов до роботи. Я завжди всім повторюю. і вдома. і на роботі: усе потрібно робити з любов’ю. Тільки тоді це буде на користь і тобі, й іншим. Загальновідома й беззаперечна істина: до людей потрібно ставитися так, як би ти хотів, щоб ставилися до тебе. Якщо ти в медицині, то ти або медик до останньої краплі сили, або взагалі тобі тут робити нічого.

Так я і “прижилася” в оперблоці, він для мене став рідним, дівчата всі – рідні, операційна – моя стихія!.. Тим більше, з такими професіоналами, як наші лікарі, працювати – одне задоволення. Згодом перевели на посаду старшої медсестри гінекологічного відділення. Тут інша специфіка роботи, і я вдячна колективу цього відділення за підтримку в освоєнні мною нових навичок і за те, що прийняли мене у свій колектив.

Із липня 2022 року працюю головною медичною сестрою Ніжинського пологового будинку.

Ви стільки разів бачили це диво – народження дитинки, коли допомогали при кесерево. Які емоції переживаєте у такі хвилини?

-Коли дістають дитинку, я не дихаю. Та і не лише я – усі затамовують подих. Ця напруга перших дві хвилини, коли дістають дитя, присутня у всіх.

Дуже люблю цю операцію – кесерів розтин. На світ на твоїх очах приходить нове життя. Що може бути прекрасніше? Але ж, так, хвилюються всі. Народилася малеча, закричала – все, у всіх щасливі очі, такі ж посмішки під масками, всі активно працюють, як ті бджілки – в операційній панує щастя…

“Дала обіцянку викладачу, і не стримала її”

-Операційна – це моя стихія. Але не все було так просто. Коли я в училищі складала іспит з хірургії, то перед всією групою пообіцяла викладачу (бо в мене було 4 з цього предмету), що не повяжу свій професійний шлях з хірургією.

Але коли ми, через 5 років, зустрілися з однокурсниками, і мене запитали, то де ж я працюю, я відповіла: “Як це де? В оперблоці!”.

Бо, як виявилося, операційна – це моє. Я присвятила роботі в операційній пологового будинку 17 років, і жодного разу не пошкодувала. Це колосальний досвід в поєднанні з вибухами адреналіну.

Медик – це спосіб життя. Я ніколи не відмовляю людям у допомозі”

-Чи абстрагуєтесь Ви від своєї роботи вдома?

-Скоріше ні. Медицина – це величезна віддача, відповідальність, навіть в деякій мірі емоційне вигорання, бо ти віддаєш і енергію свою, і доброту, і несеш відповідальність за кожного пацієнта. Живеш роботою. Відпрацювавши добу та відпочивши вдома, все ж таки згадуєш ту прооперовану жіночку з кровотечею, чи дитинку новонароджену, телефонуєш на роботу і питаєш: “Ну що там, все в порядку?”.

Якщо Вам телефонують за порадами у неробочий час, чи відповідаєте?

-Та завжди. Телефонують як знайомі, так і ні. І ввечері, і вночі. Трапляється, телефон не стихає. Чим можу, я завжди допоможу, розраджу, проконсультую… Допомоги цуратися не можна.

За пацієнток своїх переживаю завжди. Коли зустрічаю у місті, і вони з вдячністю вітаються – це багато значить. Коли бачу мам, яких кесерили, з малечою, яка вже бігає, то ловлю себе на думці, що недарма проживаю життя…

-Медична сестра – це?..

-Це доброта, відповідальність, вмінння спрацьовувати на 100%, реагувати миттєво! Оцінювати ситуацію треба максимально швидко, адекватно і правильно, бо до того, поки прийде черговий лікар, перші дії до лікування робить саме медсестра.

Користуючись нагодою, хочу привітати всіх чарівних, милих, працьовитих колег з професійним святом! Миру нам усім в нашій квітучій країні, сімейного затишку, усміхнених, вдячних пацієнтів! Любіть свою роботу, вона того варта!

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь