Олександр Ігнатюк: “Держава повинна об’єктивно фінансувати програми, які вона позиціонує”

 

 

 

 

Дитяча стоматологія належить до державної програми медичних гарантій. Це означає, що саме держава гарантує, що ці послуги  будуть оплачуватися через НСЗУ (Національна служба здоров’я України).

За таким принципом працює і Комунальне некомерційне підприємство «Ніжинська міська стоматологічна поліклініка», де теж функціонує дитяче відділення.

На оперативній нараді 17 січня генеральний директор Олександр Ігнатюк розповів про те, що коштів, які виділяє НСЗУ на дитяче відділення, не вистачає на його належне утримання:

“Ніжинська стоматполіклініка підписала договір з НСЗУ. Згідно цього, є капітаційна ставка. У минулому році вона складала 116 грн за пролікований випадок.

Минулого року ми отримали на все дитяче відділення 426 тисяч 300 грн. На місяць на утримання всього дитячого  відділення виходить 35 тисяч 525 грн. 

У цю суму має входити зарплата лікаря, медреєстратора, медсестри. Але ж у роботі дитячого відділення задіяний й інший персонал, який теж потрібно фінансувати: це працівники рентгенологічного кабінету, реєстратури, техприбиральниці.

Крім того, у дитячого лікаря велике навантаження. Так, у жовтні минулого року за 20 робочих днів лікар прийняв 545 дітей, у листопаді – 575, у грудені – 452 дитини (у зв’язку зі святами, робочих днів було менше). Тобто один лікар за зміну в середньому приймає 30 дітей. Це значить, що він працює з навантаженням, за яке треба доплатити.

Виходить так, що всі кошти, які виділяє НСЗУ, йдуть лише на заробітну плату. Про закупівлю сучасних матеріалів за ці кошти не має й мови. Навіть деззасоби та антисептики ми за ці виділені кошти не придбаємо.

Якщо цього року ми отримуватимемо фінансування в такому ж форматі, то як нам бути? Здорожчало все, і лікарські матеріали в тому числі. Невже держава не бачить, що за такі кошти не можна утримувати дитяче стоматологічне відділення?

На сьогодні ми – єдиний стоматологічнй заклад у області, який підписав договір з НСЗУ. Обласна дитяча стоматологія перейшла на платні послуги.

Ми щиро вдячні, що міська влада розуміє нашу ситуацію і надає  фінансову підтримку з місцевого бюджету. Так, з допомогою міської влади у дитячому відділенні встановлено нове сучасне обладнання, й оновлено сам кабінет. Це вкрай важливо, адже маленькі пацієнти вимагають особливого підходу і найкомфорніших умов. 

Ми працюватимемо й далі. Мови про закриття дитячого відділення в стоматології немає. Але, якщо держава дбає про дітей, то вона повинна об’єктивно фінансувати програми, які вона позиціонує”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь