Місцями сили Ніжинського огірка

 

 

 

 

До Міжнародного Дня музеїв та Дня науки в Україні співробітники відділу «Музей історії Ніжина» Ніжинського краєзнавчого музею ім. І. Спаського провели для всіх бажаючих екскурсію-квест і просвітницько-гастрономічну атракцію «Місцями сили Ніжинського огірка».

Захід благодійний – участь була безкоштовною, але за умови донату коштів на потреби Збройних Сил України, збір яких триває у відділі музею.

Мандруючи історичним середмістям Ніжина, учасники заходу почули від завідувача відділу Сергія Зозулі історії з минувшини давнього міста над Остром, відкрили для себе – інколи цілком у новому світлі – історичні місця й пам’ятки архітектури, заочно познайомилися з видатними ніжинцями.

Експертом з «огіркових» питань екскурсії став харизматичний і неповторний Пан Гурок, якого майстерно зіграв науковий співробітник відділу Роман Авраменко. Він доповнив розповідь екскурсовода правдивими та не дуже фактами з історії предків Ніжинського огірка.

Співорганізатором заходу була Дослідна станція «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН України. Науковий співробітник цієї установи, провідний фахівець з насінництва огірків Н.І. Птуха долучилася до другої частини заходу – просвітницько-дегустаційної атракції в стінах відділу «Музей історії Ніжина» НКМ ім. І. Спаського. Вона розповіла про особливості культивування й різноманіття сортів Ніжинського огірка, методи їх вирощування, рецепти засолювання тощо.

Було цікаво і смачно, адже завершилася атракція дегустацією зразків засолювання Ніжинського огірка (в т.ч. запатентованого ДС «Маяк») і «Гурковинки» – фірмової огіркової ікри виключно ніжинського виробництва. До того ж, ДС «Маяк» презентувала присутнім безкоштовно насіння огірків сортотипу Ніжинський місцевий.

Не може не радувати, що інтерес до знаменитого ніжинського бренду зростає. Щиро вдячні учасникам заходу як за участь, так і за донати для наших мужніх захисників. Разом до перемоги!

Оксана СТЕПАНОВА

Науковий співробітник відділу «Музей історії Ніжина»НКМ ім. І. Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь