Чернігівщина потерпає від мошок. Як від них відбитися?

 

 

 

 

Зараз відбувається піковий період розмноження мошок, їх буде багато до другої половини червня. Еколог Юрій Карпенко пояснив, чому на Чернігівщині спостерігають рої комах, та чому цьогоріч їх більше, аніж зазвичай. З його слів, вони інтенсивно розмножуються через сприятливі умови — водопілля та помірні температури.

За словами еколога Юрія Карпенка, зараз звичне весняне явище для поліського регіону, яке повторюється кожні два роки.

Вони (мошки, — ред.) протягом місяця з’являються, фактично на початку літа, кінці весни. Причин кілька: перша, це зміна холодного періоду теплим періодом часу. Друге — це висока вода, водопілля, навіть в цьому році повінь, яка дала свій поштовх для їх оптимальних умов. В природі цикл мошок піковий повторюється раз на два роки“.

Піковий період популяції цих комах триватиме до другої половини червня, каже еколог. Людині дошкуляють лише самиці мошок, самі ж комахи є важливим компонентом для природи — ними харчуються птахи.

Цикл розвитку їх обмежений, тобто протягом місяця. Зараз вийшло перше покоління, потім ближче до кінця травня буде наступне покоління, і так до кінця червня ми можемо сказати, що буде спад“.

Окрім дискомфорту, укуси мошок можуть викликати й алергічні реакції в людей, каже сімейна лікарка Тетяна Андрущенко.

Щоб захистити себе від укусів, лікарка радить використовувати спреї та різноманітні засоби, як дорослим, так і дітям.

Перша рекомендація — промити мильним розчином, чи проточною водою, обробити антисептиком, і вже після цього наносити будь-які засоби після укусів комах. Це можуть бути антигістамінні мазі, гелі. Вони зменшують свербіж, почервоніння, набряк“.

Свербіж від укусу можна прибрати кількома способами, радить лікарка.

У кожного є сода, розчин соди. Робиться одна столова ложка на 200-300 мілілітрів води, і можна розчином соди зробити компрес. Це теж зменшує виділення гістаміну. Можна використовувати для дітей олії – лаванда, гвоздика, ромашка, евкаліпт. Масло олії дві-три крапельки і накладаємо на компрес“.

Якщо укуси викликають алергічні ускладнення — слід звернутись до лікаря.

gorod.cn.ua за інформацією Суспільне

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь