Сергій Охонько: “Час переходити від слів до діла й вибудувати ефективну систему теплопостачання по місту”

Питання теплопостачання в Ніжині було і залишається актуальним.

Журналісти сайту “Нежатин” з цього приводу поспілкувалися з депутатом міської ради, радником міського голови Сергієм Охоньком.

– Сергію Миколайовичу, відомо, що Ви займаєтесь розробкою системи ефективного теплопостачання по місту. Розкажіть про це детальніше.

– Так, одна із основних проблем міста Ніжина – це теплопостачання. При тому, що проблематика різнопланова. Починаючи від розбалансування систем обігріву в житлових будинках та бюджетних установах, недоцільною та довжелезною мережею трубопроводів теплопостачання й закінчуючи зменшенням газової залежності від держави агресора.

Тому ще в перший рік своєї каденції ми запропонували громаді альтернативу газу, втім, як пам’ятаємо, тоді проєкт не підтримали. На сьогодні ми розробили і пропонуємо до розгляду інший варіант, який в собі поєднує альтернативну енергію, оптимізацію газових котелень та встановлення блочномодульних котелень для віддалених споживачів.

– Що Ви намагаєтесь вирішити у цьому проєкті?

– Спробую систематизувати відповідь.

1. Зменшення вартості тарифу для населення та державних установ за рахунок зміни джерела енергії та зменшення витрат підприємства, яке надає цю послугу.

2. Оптимізувати мережу теплопостачання, а саме – відмовитися від довжелезних мереж, які гріють в більшості землю навкруги і приводять до зменшення теплопостачання в будівлі та збільшення витрат підприємства, що, в свою чергу, збільшує тариф та оплату населення за тепло.

– вул.Ніжатинська – більш ніж 750 метрів;

– вул.Прилуцька – більш ніж 600 метрів трубопровода від котельні до першого будинку мікрорайону Гуньки;

– вул.Покровська – від котельні до ЗОШ 3 близько 170 метрів ;

– вул. Шевченко – трубопровід від котельні біля «Велмарт» до будинків на Носівському Шляху більш ніж 600 метрів;

– вул. Гайдамацька – більш ніж 120 метрів.

3. Встановити на першому етапі п’ять блочно-модульних котелень, які забезпечать якісним теплопостачанням споживачів, які знаходяться на віддаленних ділянках мережі.

– вул.Незалежності – біля будинків 14-16 – вул. Носівський шлях біля будинків 7- 11

-вул. Гайдамацька біля буд.15

– вул. Шевченко біля буд. 43

– вул. Богдана Хмельницького 1

– вул. Кушакевичів 12

4. Розглянути можливість об’єднання сусідніх котелень задля оптимізації витрат підприємства та збільшення КПД котелень (Козача 3а – Богушевича 2а, Ніжатинська 18- Покровська 2 , С. Прощенка 17- С. Прощенка 23).

5. Зменшення використання газу та, в свою чергу, залежності від держави агресора. До того ж, ми всі розуміємо, що після повномасштабного вторгнення збільшилися ризики, адже в разі влучання ворога десь по газовій інфраструктурі, теплопостачання взимку стає проблематичним, а інколи і зовсім неможливим.

Тому пропонуємо по можливості поступовий перехід на альтернативні види палива (дерев’яні пілети, або з соняшникового лушпиння), а газові котельні залишити для форсмажорних обставин.

Перший крок – це створення на базі Ніжинського комунального підприємства можливості перевести газову котельню на альтернативні джерела енергії. Відпрацювати цей механізм і в подальшому, при доцільності, імплементувати його на інші котельні. При втіленні в життя цього комплексу заходів ми дамо можливість в подальшому ефективно працювати міському комунальному підприємству, після повернення майна від приватної організації.

А на сьогодні ці заходи допоможуть ТОВ «НіжинТеплоМережі» зменшити витрати шляхом інвестування згідно умов діючого договору.

Зі свого боку, ми звернемося до грантових та інвестиційних організацій, як українських, так і міжнародних.

– Чи планує міська влада повернути послугу теплопостачання комунальним підприємствам?

– Нині складна ситуація, адже на сьогоднішній день теплопостачальна організація має борги перед НАК «Нафтогаз України» і в разі повернення послуги в комунальні підприємства, борги перейдуть до них, тобто на громаду. Тому поки це не на часі, однак уже зараз треба проводити заходи для відбудови ефективної системи теплопостачання.

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь