Сергій Охонько дав відповіді на всі «гарячі» запитання

Останніми днями в соціальних мережах були поширені дописи про колишнього радника міського голови Сергія Охонька. Автора публікації важко ідентифікувати оскільки це не є звичайна сторінка з фото і прізвищем людини.

Нагадаємо Сергій Миколайович Охонько відомий в Ніжині меценат, благодійник та підприємець, певний час був радником міського голови Ніжина Олександра Кодоли на громадських засадах.
Тому ми вирішили розставити всі крапки над «і» і поспілкувалися з Сергієм Миколайовичем:


Нещодавно в соцмережах зʼявилася інформація, яка дескридитувала Вас та Ваш вихід з команди міського голови Олександра Кодоли. Начебто Ви, як підприємець, не сплатили податки за 2022 рік, і через це виник конфлікт. Зрозуміло, що це повна маячня, але у багатьох людей, які ще не розібралися в  інформації, зʼявилися питання, чому ж все-таки Ви пішли з посади радника міського голови?

Звісно 2022 рік був не простий, в Ніжині багато процесів призупинилося, але це не завадило заплатити мені податки, як завжди. І створення таких фейків, говорить лише про те, що обʼєктивно предʼявити їм мені нічого, хоча, як бачимо, хочеться. Але ці брехливі звинувачення показують вектор майбутнього тиску на мене як на підприємця. На всяк випадок, надаю інформацію щодо відсутності заборгованості, і про те, що за всі 18 років підприємницької діяльності її (заборгованості) не було.

Тривалий час містом ширилися чутки, що у Вас з міським головою Олександром Кодолою різні бачення, а нещодавно Ви взагалі написали заяву про вихід з його радників, що сталося?

-Чутки були й будуть, я на них не звертаю уваги,  адже це нормальне явище у кожному суспільстві. Щодо різного бачення,  то так, і це норма в спільній роботі, від цього нікуди не подітися, це звісно при тій умові, що ти –  не підлабузник і маєш свою точку зору. Головне, щоб вона була фахова і обґрунтована. Команда – це організм, коли всі обговорюють ті чи інші питання, і врешті-решт приймається одне рішення, і всі повинні його виконувати. А коли ці рішення суперечать твоєму баченню, то ти повинен або переступити через себе і реалізовувати їх, або йти своїм шляхом.

У чому ж з міським головою не сходилися  ваші думки, що стало передумовою цієї ситуації?

-По-перше, дякую йому та команді за те, що прислухалися і почали, а деякі вже і завершили, реалізовувати проєкти, які при попередніх мерах блокувалися. Ці проєкти націлені на системний, перспективний розвиток Ніжина у багатьох сферах. Незважаючи на covid та повномасштабне вторгнення,  багато важливих процесів для майбутнього міста були запущені та продовжують реалізовуватися по місту. Впевнений, що з депутатським корпусом та міським головою і далі продовжимо їх втілювати в життя.
Щодо розбіжностей,  то по-перше,  – це питання кадрової політики, зміна керівників.  Здебільшого, на мою думку, в цьому були помилки, і я намагався відстояти Владислава Кормана (КП ВУКГ), Петра Лабузького (КП НУВКГ), адже вони фахівці і розуміються  на проблемах підприємств і громади вцілому.
-Тут згоден, адже пам’ятаю, як звільняли і звинувачували їх майже в криміналі. Але зараз і справді відкриті справи, але на тих, кого «поставили». По кадрах багато питань у всіх жителів громади, адже всі говорять, що Ніжин захопила іногородня структура і місто – під зовнішнім керуванням. Що скажете на це?
-Я давати оцінку нікому не буду, час покаже. Скажу, що серед нових керівників теж є фахівці,  але вони не знають проблематики міста та мережі. Вони – іногородні. На це потрібен час, а рішення треба приймати тут і зараз. Час – найголовніший ресурс життя.

Чи виникали у вас суперечності з інших питань?

-Зазвичай працювали пліч-о-пліч, хоча, по створенню, наприклад, нових комунальних підприємств, таких як комунальне радіо, муніципальна варта, агенція розвитку, які, на моє переконання, були не доцільні— суперечки були, і доводилося поступатися своєю думкою. Також мені було не зрозумілим: затягування процесів з тендерами на ремонти та бездіяльність щодо важливих для міста проектів. Візьмемо, наприклад, колектор по вулиці Шевченка; ми вже декілька років виділяємо кошти, а до робіт справа так і не дійшла. Хоча цей колектор обслуговує третину міста і, у випадку аварії, самі розумієте, що буде. Водоканал другий рік не може зробити каналізацію на Богушевича, хоча все для цього є і, звісно, не можемо відремонтувати дорогу, на яку теж кошти закладені. Тож на останньому засіданні  комісії я рекомендував перенести кошти на ремонт вулиці Свідницька (колишня Сакко і Ванцетті), адже поки не зроблять водогін, класти асфальт – це безглуздя.
Багато таких нюансів, взяти той же світлофор на Синяківській; другий рік кошти виділяються, але віз і нині там. Хоча тиждень тому, вчергове, пообіцяли все ж таки завершити проект.
-У перші дні повномасштабного вторгнення Ви практично організували по місту самооборону, а через тиждень Кодола, на скільки я знаю,  звільнив Вас і призначив іншу людину.
-Не тільки я організовував, в цьому процесі були і інші. Тож звільнити мене не можна було,  бо я не був офіційним керівником. Хоча для мене це стало несподіванкою,  як і для багатьох, але в той час треба було об’єднувати, а не роз’єднувати. Тож намагався всім пояснити, що керівництву видніше і розбрату не потрібно влаштовувати. Я тоді особливо не звернув на це увагу і далі продовжив допомагати в цих та інших проблемних на той час питаннях. Та й взагалі давайте про щось позитивне.

Добре , що позитивного скажете про Вашу співпрацю ?

Ми за останні 30 років вперше реально почали реалізовувати плани і проекти, які побачили ніжинці. Позитивне і те, що ще влітку 2022 року прислухалися до моїх порад, почали виділяти кошти на закупівлю автомобілів та всього необхідного для ЗСУ. Хоча на даний час можна ще більше допомагати, адже саме завдяки нашим військовим ми можемо зараз жити. Велику роботу провели з пошуку міст побратимів, адже якщо правильно налагодити стосунки, то є можливість в реалізації багатьох проектів. До речі, у нас чудовий був і є відділ інвестицій, з яким багато напрямків розвитку міста і безпосередньо по містах побратимах було зроблено роботи.

Тож що стало причиною написання заяви?

-Останнім часом все складніше було знайти спільну мову,  адже відчувалося, що є інша сторона, яка навʼязує своє бачення. Проекти, такі як,  “Ніжин без околиць”, впорядкування фасадів центральних вулиць, реформування системи теплопостачання та багато інших просто не мали розвитку. Але основними причинами написання заяви стали питання укриттів та медицини.

Що саме маєте на увазі?

-Ще наприкінці 2022 року я готував і обговорював виділення коштів на укриття, були створені комісії, ми виїжджали на місця,  але кошти так в бюджеті не були закладені. В травні ми разом з депутатами спілкувалися з вчителями та батьками учнів Ніжинської гімназії 5 та гімназії 6, і обіцяли швидко провести сесію,  виділити кошти, але і тут нас не почули, провели тільки ось недавно…А важливий час на проектування втрачено. Ну і звісно лікарня. Це було останнім ковтком… Я був одним з ініціаторів обʼєднання районної  та міської лікарень, обіцяли медикам розвиток. А одноосібно призначений головний лікар почав все робити навпаки. Тому вважав за необхідне виступити з чіткою принциповою позицією щодо мораторію на звільнення медиків та проведення відкритого конкурсу на посаду головного лікаря, який би запропонував стратегічний план розвитку закладу, а не повальне звільнення. Адже ми розуміємо, що у послабленні медичної галузі зацікавлені лише ті, хто має бажання створити приватний бізнес.
Виходячи з цього і розуміючи, що у нас різне бачення про подальший розвиток, я написав заяву. Це моя принципова позиція.  По всім іншим проектам, які йдуть на розвиток громади, готовий співпрацювати і розвивати Ніжин.

Хотів би повернутися до соцмереж де пишуть, що ви не заплатили податки і Кодола звільнив вас

-Я звик до подібних наклепів у своєму житті. Ця інформація не відповідає дійсності, жодних подібних ні розмов ні ситуацій не було.

-Вважаєте, що це помста для Вас?

-Ні, думаю, що сторонні особи намагаються “зіштовхути нас”. Впевнений, що Олександр не пішов би на таке.

Ви знову пішли проти системи, як і в минулі роки?

-Ну я б так не сказав, просто маю свою думку і позицію разом з багатьма депутатами, яка розходиться з думкою керівництва міста.

-При подібних ваших думках, за часів Януковича, Вам палили підприємство, при «минулих» відкривали кримінальні  справи? Чим, доречі, вони закінчилися?
-Так, палили, відкривали. Нічим справи не закінчилися, пройшли 3 роки і закрили. Зателефонували, сказала складу злочину немає, вибачте, мовляв, самі розумієте, політика. Так, політичні замовлення – найрозповсюдженіший механізм впливу на “невгодних”.  Але ми відійшли від теми.

-Згоден, тож які подальші Ваші дії? Ви тепер конкуруєте з Кодолою?

-Я ніколи не мав бажання бути міським головою, хоча, хто тільки це мені не приписував. Тому конкурувати мені  немає потреби. Просто хочу, щоб у нашому місті було справедливо і громада наша розвивалася.

Так тоді які плани подальші?

-Як і раніше буду працювати з однодумцями над проектами системного  розвитку і робити все для того, щоб процеси були прозорі і демократичні, а не як за часів “старої” влади.

-Бажаю Вам та Вашим однодумцям успіхів!

-Дякую, з Божою допомогою!

Спілкувався Євген Ткаченкоvkorin.com.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь