Бобровицький фестиваль “Петрівські переспіви” – від регіонального до Всеукраїнського

Минулої неділі на сцені Бобровицького будинку культури відбувалася справжня фольклорно-ентографічна пісенно-танцювальна феєрія – цього дня тут проходив Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Петрівські переспіви», участь у якому взяло близько п’ятсот вокалістів та учасників мистецьких колективів. Власне, назву всеукраїнського фестиваль отримав  тільки в цьому році завдяки участі в ньому колективів з Київщини, до того він носив скромну назву регіонального. Розширився й контингент учасників – до числа  пісенних колективів додалися  танцюристи.

Загалом, ідея організації «Петрівських переспівів» належить  начальнику відділу культури та релігій Бобровицької міської ради Людмилі Луценко. Ще під час свого перебування на посаді директора міського будинку культури вона виношувала ідею організувати у Бобровиці справжнє свято українського фольклору як першооснови  нашої національної спадщини, запросивши на нього багато самобутніх творчих колективів та виконавців, майстрів народного й декоративно-вжиткового мистецтва. І це їй вдалося. Участь у першому фестивалі тоді взяли колективи й виконавці не тільки з сусідніх районів та Чернігівщини, а й Житомирської, Полтавської, Сумської та Київської областей. Було багато різних цікавих локації з представленими на них елементами домашньо-ужиткового та прикладного мистецтва, з піснями, звичаями та обрядами – кращими зразками нашої фольклорно-етнографічної духовної спадщини. Бобровичани – люди відкриті, щедрі та гостинні, тож не обійшлося й без гостини, яка була широко представлена на цьому святі найвишуканішими стравами й напоями української національної кухні, традиційними шашликами та варениками.

На жаль, вторгнення рашистів на нашу землю перекреслило всі плани організаторів підняти фестиваль на вищий рівень. Однак від його проведення не відмовилися –торік провели його онлайн. І знову свою участь у ньому підтвердило близько сорока мистецтких колективів Чернігівщини.

Аби не перервати цю дорогоцінну естафету відродження, збереження та популяризації традиційних видів мистецтва, національних звичаїв та обрядів, підвищеннясоціального та мистецького статусу автентичного фольклору, продовжувати виявляти та популяризувати самобутні творчі колективи та виконавців, бобровичани ризикнули й цього року зібрати свії цих самобутніх митців на свій фестиваль. 

Цього року він проходив у міському будинку культури. Перед початком виступів  учасників привітала заступник міського голови Юлія Петренко. Господарі – народні аматорські колективи «Калинове гроно» та танцювалький – «Ярославна» відкрили й концертну програму. І хоч обійшлося без повітряної тривоги, та з кожним наступним номером переповнений зал вибухав позитивом емоцій та щирими й щедрими оплесками усім, хто виходив на сцену.

-Згідно з умовами фестивалю народні колективи  були представлені двома концертними номерами, всі інші – одним, – розповідає Людмила Андріївна.- Ми щиро вдячні всім, хто цього року взяв участь у наших «переспівах» – це самодіяльні колективи  Згурівської громади, що на Київщині, Носівської, Мринської, Новобасаньської. Виступало чимало й наших, бобровицьких фольклорних ансамблів, пісенних та танцювальних колективів, причому як вже відомих та заслужених, так і, скажемо так, новачків на сцені…

Мабуть, це дуже класно – зустрітися на одній сцені не суперниками, а партнерами, порівняти й оцінити, хоча б для себе, виконавську майстерність своїх колег, похвалитися власними творчими набутками?..

-Фестиваль – це як родинне свято зустрічей. Ми дуже добре знаємо й завжди радіємо виступам мринських «Молодичок» й завжди щиро радіємо, коли до нас з концертами приїздять носівські народні аматорські пісенні колективи «Полісяни» та «Горлиця». До речі, з носівчанами у нас часто відбуваються концертні взаємозаліки – ми виступаємо у них, а вони приїздять до нас. Знаєте, багато років ми по доброму заздрили носівчанам, де аматорська хореографія була значно на вищому рівні. Тепер же ми із задоволенням спостерігаємо як за виступами носівської  «Носівчанки», так і бобровицьких «Спалаху», «Ярославни», «Сяйва», кобижчанського «Драйву», відзначаючи неймовірну мастерність усіх цих колективів. І знаємо, що їхні учасники одне за одного тільки радіють.

-Чим ще запам’ятався цьогорічний фестиваль?

-Великою кількістю приємних відкриттів. Це були невеликі фольклорні колективи – з Пісок, Озерян, Макарівки, Свидовця, Петрівки, Плоского. Приємно вразив виступ тріо з віддалених Осокорівки й Наумівки, музичного дуету зі Старої Басані, фольклорної групи новобасаньського народного аматорського колективу «Колорит», найстаршого на Бобровиччині народного автентичного ансамблю «Берегиня» з Козацького й багатьох, багатьох інших… Скажу лишень, що всі учасники були відзначені пам’ятними призами та нагородами..

-Людмило Андріївно, організувати такий велелюдний захід в цей непростий час , мабуть,  коштувало неабияких часу та нервів?

-Але все це було нівельовано творчим післясмаком цього, без перебільшення, прекрасного дійства. Самим культармійцям, звісно, було б не до снаги зробити все це на тому рівні, на якому воно проходило. Велику активність, в тому числі й фінансову, виявила міська рада, виділивши відповідні кошти. Щиро вдячні керівникам громад, а також агрофірм «Земля і воля» та «Козацьке», які організували підвіз своїх самодіяльних учасників. А ще ми щиро вдячні всім нашим глядачам, які взяли участь у благодійній акції, що відбулася в ході фестивалю. Таким чином вдалося зібрати понад 10 тисяч гривень на потреби воїнів Збройних Сил України…

Сподіватимемося, що наступний наш фестиваль ми  проведемо вже обов’язково у мирній, спокійній країні. Запросимо на нього гостей з усіх куточків нашої квітучої, рідної України й будемо співати багато наших красивих колоритних, щирих пісень про нашу перемогу й переможців…

Розмову записала Катерина Гавриш

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь