Мер Носівки спростував вручення йому повістки

У Носівці (колишній райцентр) ходять чут­ки, буцімто міському голові – 55-річному Володимирові Ігнатченку – вручили пові­стку до військкомату, а потім… сказали, що то помилково, вибачилися і забрали назад. Ми зателефонували мерові і поцікавилися, чи це дійсно так.

— Мені ніхто нічого не вручав Не знаю, хто вам таке повідомив. Я зараз на робочому місці. Якшо дадуть повістку: то будемо йти, але на сьо­годні ніякої повістки немає, — відповів Володи­мир Миколайович.

За чинним законодавством, призивати мерів українських міст не заборонено. І навіть є преце­дент вручення їм повісток. Так, у січні цього року на виконкомі Броварської міськради «листи щас­тя» отримали всі присутні чоловіки призовного ві­ку. У тому числі й очільник міста — 46-річний Ігор Сапожко.

Надвечір того ж дня він відзвітував у соцмережах про свій візит до місцевого Територі­ального центру комплектування та соціальної підтримки: «Повідомляю, щодо військкомату я при­був уже сьогодні та повторно пройшов звірку об­лікових даних. Наказ наших військових виконав».

І хоча в теорії мобілізовувати мерів можна, однак на практиці є суттєва заковика. Стаття 23 Зако­ну України «Про мобілізаційну підготовку і мобілізацію» дозволяє органам державної влади і міс­цевого самоврядування бронювати своїх кри­тично важливих працівників. Очільники міст, як ви розумієте, в пріоритеті. Тож фактично всі пого­ловно заброньовані.

В одному з недавніх інтерв’ю про це заявив відомий столичний адвокат Стані­слав Польовий:
– Структурні підрозділи органів місцевого са­моврядування зазвичай вчасно подають списки на бронювання. Більшість із них уже давно пода­ли ці списки. І можна стверджувати, що були за­броньовані всі міські голови, оскільки орган міс­цевого самоврядування здійснювати свої повно­важення без керівника не може. Адже, якщо місь­кого голову мобілізують, він переходить на вій­ськову службу і вже не може здійснювати свої по­вноваження.

А ось народні депутати України згідно з ви­ще згаданою статтею Закону взагалі не підлягають призову на військову службу за мобіліза­цією Принаймні поки що. Бо днями один із на­родних обранців зареєстрував законопроєкт, за яким вищезгадану “пільгу” нардепів пропонується прибрати.
Одні називають документ суто популістським, інші — соціально справедливим і необхідним у нинішніх реаліях. Що ж, побачимо, як за нього проголосує Рада.

Джерело: газета “Гарт” від 07.09.2023, Юрій Нікітін

gorod.cn.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь