Війна прискорила спад народжуваності на Чернігівщині

За перші шість місяців цього року в Україні народилося 96 тисяч 755 дітей. Це на 28% менше, ніж за відповідний пе­ріод минулого року і, звісно ж, набагато менше, ніж у довоєнному 2021-му. Ме­дики кажуть: показники народжуваності у нашій країні знижуються ще з 2013-го — приблизно на 7% за рік, однак повномасштабна війна призвела до того, що за­раз в Україні спостерігається найбільший спад народжуваності за весь час її неза­лежності.
– Якщо брати до уваги статистику на­шого пологового будинку, то як такого величезного спаду народжуваності ви не побачите, — говорить генеральний директор КНП «Пологовий будинок» Чер­нігівської міської ради Василь Гусак.

— За цей рік станом на 4 вересня в нас уже народилася 1 231 дитина. Для порівняння: минулого року ми прийняли 1556 пологів. Очевидно, що цього року той по­казник ми перевершимо. Пояснення цьо­му просте все більше мешканок райо­нів ідуть народжувати в Чернігів. Близь­ко 50% наших пологів — це породіллі не з Чернігова.
Великі пологові відділення в області діють іще в Ніжині та Прилуках, в інших же містах приймаються лише оди­ничні пологи. Звісно, довоєнна статистика в нас була кращою. Наприклад, у 2021 році в нашому пологовому будинку наро­дилося 2 622 дитини, у 2020-му — 2 861.

Але тенденція до спаду народжуваності була і до повномасштабної війни, остання ж її лише прискорила.
Середній вік породіль на Чернігівщи­ні також мало змінився. Зараз він складає 28-35 років.

Джерело: газета “Гарт” від 07.09.2023, Катерина Дроздова

gorod.cn.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь