Позбавлення ПДФО – бюджет страждає через марнотратство чиновників

У цьому році  Міністерство фінансів України виступило з ініціативою щодо вилучення  у громад  4% податку на доходи фізичної особи (ПДФО) загалом та додатково ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців та працівників правоохоронних органів. Поговоримо про наслідки та причини такого нововведення на прикладі Ніжинської громади.

07 вересня на виконкомі в Ніжинській міській раді звітували про виконання бюджету за перше півріччя 2023 року.

Ніжинська громада за цей період отримала доходів на суму більше  444, 6756 млн гривень.

Власних та закріплених доходів надійшло до загального фонду 339,3111 млн. грн. Найбільшу питому вагу – 68,4% – в надходженнях загального фонду займає податок на доходи фізичних осіб (ПДФО).  Одними з найбільших платників ПДФО є військові частини – податок на доходи фізичних осіб з військових становить 1/5 надходжень до загального фонду нашого міста.

Позбавлення ПДФО це велика втрата для громади. За попередніми підрахунками у разі прийняття нормативного акту, який пропонує  вилучення ПДФО з військових  з місцевих бюджетів, Ніжинська громада втратить 148 млн грн. Проілюструємо це на прикладі заробітної плати для працівників бюджетних установ: якщо зараз місцевий бюджет може покрити 9-10 місяців виплати зарплат, то в разі прийняття змін  – грошей вистачить десь на півроку. Як бачимо, – наслідки досить плачевні.

Що ж спонукало Міністерство фінансів України виступити з такою ініціативою? – давайте подумаємо.

Для початку пропонуємо вам зайти в будь-яку соціальну мережу, на новинний сайт або телеграм-канал. На кожному кроці там можна зустріти обурення з приводу тієї чи іншої закупівлі, які в час, коли країна має мобілізувати всі ресурси для перемоги та захисту своїх громадян, виглядають просто знущанням над простими людьми, що по копійці збирають на ЗСУ. Марнотратство, сибаристство (прагнення до розкоші) та розкрадання бюджетних коштів пустили міцне коріння в місцевих бюджетах.

Багато очільників міст та громад не чують  або не хочуть чути думку більшості українців, які вважають, що усе зараз повинно працювати на перемогу.

 Вони не зважають навіть на звернення Президента до місцевих влад з вимогою припинити витрачати кошти на некритичні закупівлі, продовжуючи, як вони кажуть «планувати бюджети мирного часу», хоча війна триває не місяць, не рік і взагалі невідомо ще скільки триватиме.

Барабани, бруківка та стадіони вже стали символами такого марнотратства місцевої влади по всій Україні. Є такі символи і в нашій громаді. Для прикладу візьмемо одну з останніх «дуже критичних» закупівель – ремонт та облаштування конференц-зали Ніжинської міської ради, вартість якої зростає в арифметичній прогресії. Спочатку планувалось витратити 600 тис. грн., потім ціна зросла до 750, зараз ціна питання – 850 тис. грн.

Окремо до цієї суми потрібно додати вартість двох кондиціонерів для конференц-зали (112,560 тис), які вже закуплені та доставлені в міськвиконком, вартість уже виготовленних проекту з ПКД – 70 тис. грн та дизайн-концепту за 55 тисяч грн.

Якщо порахувати все разом – вийде 1,087 млн гривень. Красиво жити, як кажуть – не заборониш.

Але, дбаючи про власний комфорт, місцева влада забуває, що люди не сліпі і не дурні. Тож соціальна напруга зростає пропорційно апетитам «управлінців». Люди пишуть гнівні пости в мережах, реєструють петиції про заборону некритичних закупівель, скаржаться до органів вищої влади, виходять на пікети.

Вилучення ПДФО з місцевих бюджетів є нічим іншим, як реакцією на суспільне невдоволення. Саме неефективна робота та марнотратство органів місцевого самоврядування (в тому числі і в нашому місті), ігнорування ними суспільних інтересів (коли замість підвищення обороноздатності та вирішення критичних проблем в медицині, освіті, ЖКХ  вони витрачають кошти на те, що не на часі – фонтани, бруківку, ремонти конференц-залів) – першочергова причина таких змін. Через таке недбале ставлення місцевого керівництва до проблем, які потребують першочергового рішення, страждатимуть  в першу чергу пересічні громадяни, ті, хто і зараз найбільше потерпає від війни, низького рівня зарплат (або взагалі їх відсутності), скорочень на підприємствах, хто останню копійку намагається віддати на підтримку наших  воїнів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь