Дзвонять та мовчать: що це може означати?

 

 

 

 

У вас дзвонить телефон. Ви відповідаєте на дзвінок, а на іншому кінці – тиша… Знайома ситуація? Розповідаємо, що це означає, і чому такі дзвінки бажано ігнорувати.

Не секрет, що телефонне шахрайство досягло останнім часом неймовірних розмірів. І навіть незважаючи на те, що всі знають основні схеми шахраїв, багато хто все одно «ведеться» і втрачає свої кровні.

Але є серед різноманітних шахрайських схем відокремлена група: це так звані «німі дзвінки». Вхідний дзвінок йде з незнайомого для абонента номера. Абонент бере трубку, але на іншому кінці з’єднання – абсолютна тиша. Ніхто не відповідає, ніхто нічого не каже. Через кілька секунд мовчання телефон просто відключається. З того ж «сегменту» дзвінок з миттєвим відбоєм відразу після відповіді абонента на дзвінок.

«Німі дзвінки»: для чого це робиться?

Тож яку мету мають ті, що здійснює такі на перший погляд безглузді «німі дзвінки»?

Справа в тому, що сьогодні телефонне шахрайство – це індустрія зі значними за кількістю співробітників кол-центрами. Тут же «крутяться» психологи, хакери, програмісти, збирачі та продавці телефонних баз та інші. І дзвінок афериста – останній етап у ланцюжку організації афери.

Як правило, «німі дзвінки» переслідують одне з двох основних завдань.

Перша – це підтвердження актуальності номера, який є або лише з’явився у базі даних аферистів. Це своєрідна попередня перевірка потенційної жертви. Якщо абонент відповів на такий дзвінок, то для шахраїв це означає, що даний номер телефону реально існує і ним користується жива людина. У такому разі перевірений номер береться кол-центром «в роботу» для реальних дзвінків аферистів під конкретну шахрайську схему.

Друга – це спроба запису голосу потенційної жертви, яка відповідає на «німий дзвінок» і намагається з’ясувати, хто і з якого приводу їй дзвонить. Якщо вдається записати мінімально необхідну кількість фраз, вимовлених голосом абонента, то не складе значних труднощів за допомогою штучного інтелекту надалі зімітувати його голос для того, щоб надалі використовувати «штучний» голос у різноманітних схемах обману – від підтвердження телефоном згенерованим голосом абонента будь-яких операцій, до дзвінка родичам, друзям, знайомим абонента (яким знаком його голос).

Якщо ж при дзвінку з невідомого номера відразу після зняття абонентом трубки відбувається скидання виклику, це практично однозначно симптом спроби змусити «допитливого» абонента передзвонити на вхідний номер. Швидше за все, номер, на який передзвонить абонент, буде платним, і з його балансу буде списано певну суму. А може, на іншому кінці будуть тоном професіонала пропонувати якусь послугу або радісно повідомлять про виграш будь-чого.

Що робити, якщо вам надійшов «німий дзвінок»

Щоб не потрапити на вудку аферистів, рекомендують просто не відповідати на дзвінки з незнайомих номерів. Так, у такому разі, якщо це був дзвінок. шахраїв, номер абонента, що не відповів, відразу втратить свою актуальність для аферистів і не потрапить «в розробку». А у випадку із записом голосу їм не вдасться записати голос абонента і надалі використовувати його. Це правило повністю захистить абонента від шахраїв.

Але водночас ніхто не може дати гарантії, що всі дзвінки з невідомих номерів будуть обов’язково від аферистів. А раптом у родича, друга, знайомого, товариша по службі банально розрядився смартфон, і він дзвонить з чужого номера? А раптом смартфон втрачено, розбито, вкрадено і здійснити дзвінок можна тільки з іншого номера, наданого доброю людиною? А якщо щось трапилося, потрібна допомога і необхідно додзвонитися абоненту, а він просто не бере слухавку, адже цей номер йому незнайомий?

Так, ймовірність виникнення таких ситуацій дуже мала, але вона існує. І тут перед абонентом постає дилема – відповідати чи не відповідати на дзвінки з невідомих номерів? Шахраї це чи форс-мажор у близької людини? Та мало які ситуації бувають у житті. Тому відповідати на виклик із незнайомого номера чи ні – обирає для себе кожен сам.

Також буває, що німі дзвінки можуть бути наслідком банальної помилки – навіть IP-телефонія може помилятися.

На жаль, системи IP-телефонії влаштовані так, що той, хто телефонує, може перебувати в будь-якій точці земної кулі. Тут варто розуміти, що “той, хто телефонує”, – це не жива людина, це один або кілька серверів, які й займаються цими продзвонами, використовуючи шлюзи провайдерів.
Також ви можете використовувати різні додатки для захисту від спаму – вони показують, хто дзвонить, щоб уже зрозуміти, брати трубку чи ні.
Джерело: Одеське життя

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь