“Соколику назавжди 25” – загинув бахмацький льотчик: рідні просять підписати петицію

Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою звернувся до своїх вихованців та підписників у соцмережах – з проханням підтримати петицію про присвоєння звання Героя України капітану Антиховичу Андрію Миколайовичу, який віддав своє життя за Україну.        

Андрій Антихович – у минулому один з учнів ліцею. 

Антихович Андрій народився 21 травня 1996 в Бахмачі. Закінчив Бахмацьку гімназію. Одночасно тренувався у ДЮСШ на відділенні футболу. Захищав честь Бахмаччини на обласних і Всеукраїнських змаганнях. 

Після закінчення 9-го класу вступив до Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, де і закохався в небо. Тому без вагань вирішив стати льотчиком та вступати до Харківського військового університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. З 2018 проходив військову службу в 299 бригаді тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова. В бригаді зарекомендував себе як вправний і дуже здібний молодий льотчик.

«В бригаді у Андрія було прізвисько “Соколик”. Таке прізвисько дав йому, молодому лейтенанту, командир бригади. Під час перевірки у польоті Андрій настільки вразив своїми здібностями командира, що після польоту той сказав: “Літає як сокіл, буде Соколиком!”, – переповідають авіатори. 

Андрій обожнював свою роботу, він завжди з хистом проводив розбір польотів до найменших деталей, ходив з моделькою літачка аж поки не доведе усі дії до автоматизму. 

У ніч з 23 на 24 лютого 2022 Андрій був на бойовому чергуванні, одним з перших став на захист України. Він виводив авіаційну техніку з-під удару, і в той же день почав виконувати бойові завдання по знищенню техніки та живої сили противника. За 24-25 лютого Андрій успішно виконав бойові вильоти, зупиняючи просування рашистських колон на південному напрямку.

26 лютого, всього на третій день війни, капітан Антихович здійснював свій черговий, але, на жаль, фатальний бойовий виліт на літаку Су-25 на Херсонському напрямку. Андрій Антихович виявив колони техніки та живої сили противника та завдав по них успішного вогневого ураження, чим затримав просування ворога. На жаль, виконуючи бойове завдання, штурмовик загинув. Був збитий засобами ППО російської армії, ворог влучив у літак. 

«Але до останньої секунди свого життя Андрій мужньо виконував бойове завдання, а в останню мить, коли постало рішення катапультуватись чи знищити проклятих окупантів – не вагаючись направив підбитий літак в бік колони ворожої техніки. Андрію Миколайовичу, нашому “Соколику”, назавжди залишилося 25…», – йдеться у зверненні ліцею. 

Андрій Антихович

Андрій Антихович

За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України №262/2022 від 18.02.2022 Андрій Антихович був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. 

Місцеві жителі селища Антонівка, що поблизу нової Каховки Херсонської області, навіть перебуваючи в окупації, змогли знайти і тимчасово поховати Соколика. Відома волонтерка Наталія Юсупова пише, що тіло льотчика вдалося забрати лише нещодавно. 

«Його тіло лише зараз, через майже 23 місяці змогли забрати з непідконтрольної території. Тривають усі необхідні процедури. Поховання ще не було», – повідомила Юсупова і також закликала підтримати петицію. 

Чернігівка Оксана Прядко і знайома родини та сестри загиблого Героя пише: 

«Підписалась! Підтримую! Знаю цього хлопця, у якого була репетитором з математики. Пам’ятаю, як вони в 2012 з сестрою і мамою жили одним лише бажанням (пілот у чудовій білій формі, радість і гордість)… яке здійснилося! Але, на жаль, не так, як уявлялось. 

Знаю, що тепер Вікусю він береже зі своєї висоти, навіть більше ніж берегла вона його! Таке життя! Всі вмирають! Але не всі героями! А він – саме такий!». 

У мережі розгорнулася велика кампанія з промотуванням петиції. Матеріал із закликом також опублікував і Цензор.нет. Нині петиція має понад 21 тис голосів, її термін спливає через 23 дні. 

Час Чернігівський” 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь