Грип, ГРВІ та ковід на Чернігівщині: захворюваність перевищує епідпоріг на 13,4%

 

 

 

 

Захворюваність на ГРВІ, включно із коронавірусною інфекцією, в Україні за 06 тиждень перевищує епідемічний поріг на 33,6%.

На Чернігівщині епідеміологічний підйом захворюваності на ГРВІ сповільнюється: за минулий тиждень до закладів охорони здоров’я області звернулося на 16,8% менше осіб (абс. ч.- 6145), яким встановлено діагноз «ГРВІ», ніж за попередній, в т. ч. дітей – на 13,0% (абс. ч. – 2667).

Рівень захворюваності перевищує епідемічний поріг на 13,4%.

Всього госпіталізовано 125 осіб, у т. ч. 75 дітей.

Кількість лабораторно підтверджених випадків коронавірусної хвороби (COVID-19) за минулий тиждень зросла на 11% та становить 72 випадки, госпіталізовано 13 осіб, всі дорослі.

Перевищення епідемічного рівня захворюваності зареєстровано у Корюківській, Борзнянській, Макіївській, Мринській, Плисківській, Коропській, Новгород-Сіверській, Ічнянській, Ладанській, Линовицькій, Малодівицькій, Парафіївській, Прилуцькій, Сухополов”янській, Талалаївській, Любецькій, Ріпкинській та Куликівській територіальних громадах.

В області циркулює вірус грипу А, що підтверджено методом ПЛР.

З початку епідсезону зареєстровано 34 летальні випадки, в т. ч. 31 – від коронавірусної хвороби та 3 – від грипу.

Показник охоплення вакцинацією є низьким: всього вакциновано від грипу по області 3289 осіб, у т. ч. за минулий тиждень – 10.

Найкращий захист від грипу та коронавірусної хвороби (COVID-19) – вакцинація, яка убереже від тяжкого перебігу. Вакцинацію від коронавірусної хвороби (COVID-19) можна зробити безкоштовно у закладах охорони здоров’я.

Вакцинація від грипу є рекомендованою. Вакцину від грипу можна придбати за власні кошти у аптечній мережі області. Є вакцини Джі Сі Флю (Корея) та Ваксігрип (Франція).

Крім вакцинації, дуже ефективні нефармацевтичні заходи, які уповільнюють поширення грипу та інших респіраторних вірусів серед населення. Ці засоби найдоступніші та маловартісні.
– Гігієна рук – мити руки під проточною водою з милом або обробити їх антисептиком, якщо відсутня проточна вода. Вірус грипу може виживати протягом короткого часу на руках людини та передаватись із забруднених поверхонь на руки, підтримуючи потенційну можливість контактної передачі. Гігієна рук ефективна для інактивації або зменшення життєздатного вірусу грипу на руках людини, може запобігти передачі грипу через непрямий контакт та істотно зменшити багато важливих інфекційних захворювань, особливо кишкових та респіраторних захворювань.
– Респіраторна гігієна та етикет кашлю – прикривати ніс та рот паперовою серветкою при чханні чи кашлі та одразу викидати її після використання у контейнер для сміття; мити руки після контакту з виділеннями із дихальних шляхів; надягати маску, якщо наявний кашель або інші симптоми респіраторних хвороб; не перебувати у місцях масового скупчення або дотримуватись фізичної дистанції за наявності респіраторних симптомів.
– Уникнення скупчень людей – аби зменшити ймовірність контактів із хворими людьми, при тому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів: кашлю, нежитю.
– Користуватися одноразовими масками при необхідності – щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам’ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу – волога маска не діє. Використані маски в жодному разі не можна розкладати по кишенях чи сумках – їх потрібно одразу викидати у смітник.
– Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси.
– Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.
– Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками – як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження.

Джерело: Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь