До Міжнародного дня птахів

Щорічно 1 квітня в усьому світі відзначають екологічне свято – Міжнародний день птахів (International Bird Day), який проходить в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера». Саме в цей день 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів, корисних в сільському господарстві, з метою звернути увагу людства на проблеми збереження видового різноманіття та чисельності пташиного світу. День птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із теплих країн, де зимували. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні та інші «пташині будиночки».

Птахи живуть на планеті понад 150 млн р., вони населяють усі екосистеми Земної кулі від Арктики до Антарктики. Птахи досить різні за зовнішнім виглядом та відрізняються за способом життя. Станом на 2017 р. нараховують від 9 800 до 10 500 видів птахів. Орнітофауна України складається з 433 видів. До Червоної книги України занесено понад 80 видів птахів. Першу класифікацію птахів розробили англійські вчені-натуралісти Френсіс Віллоубі та Джон Рей. В 1676 р. була опублікована книга Ф. Віллоубі «Ornitholodiae libri III», яка стала початком наукової систематики птахів. В 1735 р. шведський науковець Карл Лінней змінив цю класифікацію і започаткував систему таксономічної класифікації, яка зараз використовується.

Птахи є особливою групою тваринного світу. Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище, ніж у людини, а серце птаха б’ється близько 400 разів на хвилину під час відпочинку, і близько 1000 – під час польоту. Пернаті здатні розвивати швидкість понад 320 км /год, це робить сокіл сапсан під час полювання. Африканський страус бігає зі швидкістю 60 км / год. Деякі види птахів – прекрасні плавці, а самим «розумним» птахом можна назвати звичайного горобця. На 100 г маси його тіла приходиться 4,37 г мозку. Для порівняння: у коня – 0,1 г мозку на кг маси, а у крокодила – не більш 0,007 г.

Неоціненну користь приносять птахи людині, знищуючи велику кількість шкідників сільського і лісового господарства, зберігають врожаї садів, полів, городів. Вчені підрахували, що на ділянці 1 км² птахи знищують не менше ніж 25 кг комах. Пара синиць може «обробити» за день близько 40 яблунь, збираючи з них шкідників. Птахи знищують не лише шкідливих комах, а й багато шкідливих гризунів, які часто завдають значних збитків урожаю с/г культур. Сови та більшість денних хижих птахів з’їдають величезну кількість мишей-полівок та інших гризунів.

Птахи також сприяють поширенню дерев та кущів. Сойка живиться не лише комахами та гризунами, восени вона збирає про запас жолуді, розносячи їх по лісу, ховаючи біля пнів, під листям та в інших місцях. Багато птахів (шпаки, дрозди, сірі куріпки, тетеруки) восени та взимку живляться переважно ягодами горобини, калини, бузини, насіння яких вони переносять на значні відстані.

Співочі птахи, папуги та інші види популярні як домашні тварини. Гуано (пташині екскременти) збирають для використання в якості добрива. Крім цього, птахи створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі.

Сьогодні відзначення Міжнародного дня птахів актуально, як ніколи. Кількість зниклих видів обчислюється сотнями, а повне знищення птахів може спричинити непередбачувані наслідки для людства. У Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів. Турбота про птахів – це не тільки екологічна проблема. Адже птахи – це частинка нашого життя, нашої культури, світогляду і світовідчуття.

Людмила КОТ, наукова співробітниця відділу Музей природи Приостер`я НКМ ім. І. Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь