Різниця між that й this в англійській мові

 

 

 

 

Ті, хто вивчають англійську, особливо на початкових етапах, часто допускаються однієї помилки — плутанина схожих слів. Так сталося і з займенниками «this» і «that». Обидва вони вказують на певний об’єкт, однак коли саме їх правильно вживати? Відповідаємо нижче.

Приєднуйтесь до нашого розмовного клубу англійської мови: https://speakwell.ua/clubs/english-speaking-club-kyiv, щоб підвищити свою впевненість у спілкуванні та розвинути свої мовні навички.

Що таке вказівний займенник?

Вказівні займенники, або англійською Demonstrative pronouns, використовуються для вказівки на певні предмети, людей або поняття. Вони допомагають орієнтуватися в просторі й часі, адже підказують наскільки далеко щось знаходиться від нас та чи давно це було, а також виділяють окремі об’єкти з-поміж інших.

Основними вказівними займенниками є this (цей) і that (той).

Займенники «this» і «that»

This [ðɪs] перекладається як цей, ця, це, вказуючи на близький відносно часу/простору предмет або людину. Наприклад:

  • Is this breadbox made of wood or plastic? Ця хлібниця зроблена з дерева чи пластику? – хлібниця зараз знаходиться поруч з вами
  • I will bookmark this page. Я додам цю сторінку до закладок. – сторінка зараз перед вашими очима, або ви її обговорюєте прямо в цей момент

Форма множини цього займенника звучить як these [ðiːz] — ці.

  • These talks are not going to do any good. Ці балачки ні до чого доброго не призведуть. – про балачки, які відбувалися відносно нещодавно, або відбуваються прямо зараз
  • These rubber bands are too thin for my thick curls. Ці резинки занадто тонкі для моїх густих кучерів. – про резинки, які лежать поруч

That [ðæt] в перекладі означає той, та, те, позначаючи віддалені в просторі/часі поняття. Наприклад:

  • That building will be demolished by the end of the month. Ту будівлю знесуть до кінця місяця. – про об’єкт, розташований далеко від вас
  • I found that meeting a little tense. Мені та зустріч здалася дещо напруженою. – про подію, що розглядається в контексті далекого минулого

Для декількох таких далеких понять, предметів чи людей вживається форма those [ðəʊz] — ті.

  • Remember those evenings by the lake? Пам’ятаєш ті вечори біля озера? – про далекі в минулому події
  • I don’t want to wear those shoes, so give me the ones you’re wearing. Я не хочу носити ці туфлі, тож дай мені ті, що на тобі. – про предмет, який стоїть трохи далі від другого

that та this в англійській мові

Роль у реченнях

Обидва займенники можуть виконувати роль як підмета, так і означення.

В ролі підмета this і that зазвичай передують дієслову, а слово, на яке вони вказують, виступає присудком.

  • This is not her writing style, her account has been hacked. Це (підмет) не її стиль писання, її акаунт хакнули.
  • That was the best chocolate croissant I’ve ever had! То (підмет) був найкращий шоколадний круасан, який я коли-небудь їв!

В ролі означення ці займенники стоять перед іменником, який вони уточнюють або на який вказують.

  • This tea is a little weak for me. Для мене цей (означення) чай трохи слабенький.
  • Those apples were juicy and sweet. Ті (означення) яблука були соковиті та солодкі.

Варто зазначити, що часто слово that зустрічається в ролі сполучника, який об’єднує головну та підрядну частини великого речення. В цьому випадку воно перекладається як що, та в українській мові приєднує підрядне з’ясувальне. Наприклад:

  • Marie told me that she would like to plant an apricot tree in her back yard. Марі сказала мені, що хотіла б посадити абрикосове дерево на своєму задньому дворі.
  • You know that this is my grandmother’s bedspread. Ти знаєш, що це покривало моєї бабусі.

Головна різниця між «that» і «this»

Підсумовуючи вищевказані приклади, можна визначити такі головні відмінності займенників this і that.

  1. This вказує на людину або предмет, що знаходяться поруч з вами, прямо тут, тобто у межах вашого зору. That — навпаки, вказує на щось, що знаходиться далеко, найчастіше поза межами зору.
  2. Коли йдеться про поняття часу, this вживається стосовно нещодавніх подій, того, що щойно було згадано. А thatщо було набагато раніше.
  3. That може вживатися для поєднання двох частин складного речення, виконуючи функцію сполучника. This таких задач не виконує.

Швидко вивчайте англійську мову з нашими ефективними методами та ресурсами: https://osvitoria.media/opinions/yak-shvydko-vyvchyty-anglijsku почніть сьогодні й підвищуйте свою впевненість в англійському!

Отже, щоб уникнути плутанини між двома схожими займенниками, важливо звертати увагу на контекст, час і розташування об’єкта, про який йдеться, в просторі. Вводьте ці слова до свого реального спілкування та сміливо практикуйтеся.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь