В Графському парку зрізують дерева

 

 

 

 

29 травня в Ніжині на території Графського парку було виявлено спиляння дерев. Про це повідомив поліцію депутат Ніжинської міської ради. 

На фото можна побачити, що знищені дерева явно не є аварійними.

– Видно, що дерево живе. Всередині нема зіпсованої деревини, – зазначив депутат, –  тож їх знищення виглядає просто абсурдним. Вони бачили не одне покоління ніжинців і я хочу, щоб і наші нащадки мали змогу насолоджуватись природою в Графському парку.

Графський парк був закладений у другій половині XVIII століття на території урочища Обідовщина. Вважається, що парк заснував Ілля Безбородько, який в другій половині XVIII століття придбав землі майбутнього парку у Вітгенштейнів. У 1964 році парк отримав статус пам’ятки садово-паркового мистецтва. Знаходиться на балансі Ніжинської міської ради.

Правовий статус Графського парку, як пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення визначається  Ст. 37-38 Закону «Про природно-заповідний фонд України»: «парками-пам’ятками садово-паркового мистецтва оголошуються найбільш визначні та цінні зразки паркового будівництва з метою охорони їх і використання в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілях»; «на території парків-пам’яток садово-паркового мистецтва забороняється будь-яка діяльність, що не пов’язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує їх збереженню».

«Утримання та реконструкція парків-пам’яток садово-паркового мистецтва провадиться за проектами, що розробляються спеціалізованими науковими та проектними установами і затверджуються органами, у підпорядкуванні яких перебувають ці парки, за погодженням з обласними державними адміністраціями».

Чи є такий проект та дозвіл органу охорони – наразі не відомо.  Правоохоронці задіяли всі методи для того щоб встановити осіб, які причетні до спиляння дерев в ботанічному серці Ніжина.  Однак зрозуміло, що без вказівки міської влади вирубку дерев провести було б неможливо.

Так міська влада «облагороджує» Графський парк.   Сподіваємось, що винні будуть покарані, адже вирізати такі дерева це злочин.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь