У жительки Чернігівщини з живота видалили пухлину вагою вісім кілограмів

 

 

 

 

Із живота 45-річної Надії Шевченко у Чернігівському онкоцентрі видалили восьмикілограмову пухлину. Операція тривала шість годин. Після неї пацієнтка лежала в лікарні всього шість днів.

Крім двох яєчників, адже саме вони переродилися на злоякісне новоутворення (один вагою 5,5 кілограма, другий — 2,5 кілограма), лікарі також видалили матку, труби, сальник та 68 лімфовузлів.

«Пацієнтка без супутніх патологій, що дуже рідко трапляється. Молода, активна, спортивна, велосипед любить. Зазвичай у віці 40 плюс уже є проблеми з венами, тиском, зайвою вагою. У нашому ж випадку такого не було. Тож і розраховувати наркоз, і підтримувати та забезпечувати життєдіяльність під час операції було легше», — розповідає анестезіолог Сергій Саранчук.

До операції пацієнтка бачила, що збільшився живіт. Спочатку думала, що просто поправляється. Але груди, ноги лишалися такими ж. Вісім кілограмів (вага пухлини яєчників) —  це немало. Важко нагнутися, по господарству працювати, виконувати повсякденну роботу.

До того ж з’явилася слабкість. Апетит знизився. Нудота виникала. Оскільки пухлина тиснула на шлунок, Надія могла їсти лише невеликі порції їжі. Втрачала вагу.   

Зрештою, потрапила в онкоцентр. Звісно, були сподівання, що утворення доброякісне. Але аналізи показали інше. Під час операції роблять змиви. Змив — це частини крові, рідини, пухлини.

Змив із живота пацієнтки показав, що ракові клітини є. Тому показане видалення не тільки яєчників, але і матки, і сальника (складка очеревини, що спускається від шлунка в малий таз).

Зробили перед операцією томографію. Побачили, що збільшені всі групи лімфовузлів — і біля нирок, і в легенях. Видалили 68 лімфовузлів. Удвічі більше, ніж зазвичай.

Яєчник являв собою величезну — 5,5 кілограма — пухлину, обплутану кровоносними судинами. Товстою веною, капілярами. Другий яєчник-пухлина  теж був у судинах.

«Вдалося видалити, не порушивши цілісність пухлини. Це важливо. Бо може відбутися поширення ракових клітин. Якщо  радикально прооперовано й осіменіння не відбулося, це для пацієнта краще», — розповідає гінеколог-онколог Олександр Зуб.

Зі слів лікаря, за пів року в центрі сучасної онкології зробили сотню операцій раку яєчників. Це четверта частина хірургічних гінекологічних втручань.

Джерело: “Вісник Ч”, авторка Тамара Кравченко. На фото пацієнтка Надія Шевченко та лікар Олександр Зуб. Фото авторки.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь