Перші кроки до створення об’єктивних графіків відключення світла зроблено

По завершенню вчорашньої зустрічі мітингувальників у Ніжинській міській раді було створено робочу групу. Її члени звернулися до військової адміністрації, аби з’ясувувати питання з пришвидшення механізму створення об’єктивних графіків відключення електроенергії по місту Ніжину задля зменшення часу відключень в окремих мікрорайонах, щоб справедливо розподілити відключення на всіх.

Адже з представниками міської влади домовитися до якихось спільних логічних дій в цьому напрямку було неможливо, вони всіляко знімали з себе відповідальність.

У військовій адміністрації пішли назустріч людям, не відсторонювалися, не ховалися за сімома замками. На нараді були присутні чотири представники від громадськості (які брали участь у мітингу), голова військової адміністрації Григорій Ковтун, керівник РЕМу Володимир Самсоненко та представники військової адміністрації по напрямках.

Обговорили всі пропозиції від ініціативної групи, всі вимоги громадськості щодо необ’єктивного відключення електроенергії в мікрорайонах міста (Гуньки, Незалежності та інші) – про це журналістам сайту Нежатин повідомив депутат Сергій Охонько, який входить до складу представників громади.

Голова військової адміністрації висловив підтримку і зазначив, що хоча це і не його компетенція, але він візьме це питання на контроль та разом з представниками міської ради й структурних підрозділів комунальної сфери буде сприяти створенню об’єктивного графіку, щоб всі об’єкти по Ніжину (крім критичної інфраструктури, звісно) вимикалися на рівних умовах.

Обговорили можливі механізми реалізації цього проєкту. Вкотре стало зрозуміло, що до цього часу, за три роки роботи теперішньої влади, жодної пропозиції, жодних дій зроблено не було. Чи думали вони про громаду?.. Навряд.

В той час, як інші міста збудували енергонезалежну систему в містах, Ніжин спостерігав за закордонними вояжами та кримінальними справами міських керівників, а не за розбудовою альтернативних систем.

Однак, завдячуючи людям, які вчора зібралися на цей мітинг, дякуючи підтримці військової адміністрації, перший крок зроблено. Розпочату роботу буде продовжено, зараз працівники структурних підрозділів збирають інформацію, аналізують, скільки будинків по місту не вимикається, щоб зменшити навантаження на всіх інших. Уже в понеділок, 22 липня, буде озвучено результат цих напрацювань.

Також було запропоновано, як варіант, задіяти в системі електропостачання і вмонтувати на кожен будинок автоматичні вимикачі, які працюють віддалено, за допомогою інтернету. У разі їх встановлення можна вимикати по 10, а то й 30 будинків, і ми відійдемо від ручного вимикання, коли потрібно це робити керівнику ОСББ, чи працівнику ЖЕКа. Звісно, для цього потрібні незначні кошти, але, якби у міської ради було бажання, вона б цьому могла посприяти. Цілком можливо встановити ці вимикачі і автоматично, у згодженому об’єктивному графіку, вимикати світло по всьому Ніжину.

Ще один важливий момент учорашньої зустрічі у військовій адміністрації: ніжинці висловили прохання, щоб уже зараз, за можливості, все ж таки було зменшено періодичність вимикання електроенергії і зменшено кількість годин її вимкнення у вищезгаданих мікрорайонах. Керівник РЕМу відповів, що з цього питання буде звертатися до обласного керівництва, адже місцевий структурний підрозділ РЕМ тільки виконує накази керівництва з Києва та Чернігова і ніякого впливу на ці процеси не має, це теж потрібно розуміти.

Сподіваємося, що й керівництво Обленерго теж піде нам назустріч.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь