Ніжинці створили петицію про очищення річки Остер і облаштування зони відпочинку

Річка Остер – одна з головних прикрас міста Ніжин. З давніх-давен жителі міста розповідають про те, що її водами раніше ходили кораблі. Можливо, саме цей факт став вирішальним для економіки міста. Але на сьогодні річка викликає неабияке занепокоєння. Вона потерпає від людської байдужості. Рівень води в річці постійно зменшується, що негативно впливає на флору і фауну.

Важливою причиною забруднення вод залишається низький рівень екологічної культури громадян. Люди невідповідально ставляться до правил поведінки під час відпочинку на природі, залишаючи після себе велику кількість сміття. Гірше того – дехто взагалі викидає сміття прямо в річку. Відсутність зливної каналізації також підвищує рівень забруднення річки, адже уся дощова вода потрапляє в Остер.

Одним з найнебезпечніших джерел забруднення річки Остер є неочищені стічні побутові води та відсутність ефективного управління ними. В значній мірі це залежить від побутової культури, гігієни та самосвідомості населення. Усі ці причини призвели до того, що річка Остер сьогодні знаходиться в жахливому стані. Кількість води з кожним роком зменшується, живі організми гинуть, водойма дедалі більше заростає рослинами. Але річка не втрачає свого шансу на порятунок. Кожен з нас повинен взяти в цьому участь: міська влада, місцеві жителі, еко-активісти, меценати.

Необхідно швидко рятувати річку Остер для збереження її існування на території Ніжина.

У відповідності до вимог статті 13 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» № 1264-XII від 25.06.1991 року, статей 20, 21, 24 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» –

ПРОСИМО:
Запровадити регулярне очищення русла річки від сміття.
Провести інформаційну кампанію серед населення щодо важливості збереження чистоти водних ресурсів.
Провести незалежний екологічний моніторинг якості води річки Остер.
Вжити заходів щодо включення до бюджету Ніжинської міської територіальної громади на 2025 рік фінансування робіт з очищення річки Остер та прибережних територій.

Це – цитата з тексту петиції, на яку триває збір підписів.

Петицію створено 22 липня 2024 р. Автор – Дорошенко Максим Сергійович.

До кінця збору підписів залишилось: 87 днів

На сьогодні, станом на ранок 25 липня, підписів зібрано дуже мало.

ПІДТРИМАЙ!

ПРОГОЛОСУЙ!

ПЕРЕХОДЬ ЗА ПОСИЛАННЯМ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь