Гарбузова лихоманка

 

 

 

 

Гарбуз – найосінніший продукт, який тільки можна вигадати. На цілу пору року він стає інгредієнтом для солодких і солоних страв, випічки, напоїв, супів, елементом декору, а завдяки тому, що гарно зберігається, ним ще й можна запастися на зиму.

Гарбуз добре смакує також сирим, він ароматний, яскравий та багатий вітамінами. До нього пасують різні спеції та комбінації продуктів. Ми впевнені, у вас є власні облюбовані рецепти, але якщо раптом гарбуз опинився у вас в холодильнику випадково – беріть наші.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ГАРБУЗ 🎃

🟠 Гарбузове листя і квіти теж їстівні! У деяких країнах люди готують страви не тільки з гарбузової м’якоті, але й із його квітів та листя. Їх додають
до салатів, супів або смажать.

🟠 Деякі гарбузи можуть вирости настільки великими, що важать більше 200 кілограмів!

🟠 Гарбузи на 90% складаються з води. Тому вони такі соковиті.

🟠 З насіння гарбуза роблять олію. Гарбузова олія дуже корисна і має приємний горіховий смак.

🟠 Гарбуз – це ягода! Так-так, не дивуйся. Ми звикли думати, що гарбуз – овоч, а насправді він належить до ягід, бо росте з квітки і має насіння всередині.

🟠 Гарбузи можуть плавати! Незважаючи на свій розмір і вагу, вони не тонуть, бо в шкірці мають повітряні камери, які допомагають триматися на воді.

🟠 У світі навіть проводять гонки на гарбузових човнах! Учасники видовбують м’якоть великих гарбузів і змагаються, хто швидше перепливе озеро на такому «човні».

Гарбуз: користь і шкода

Користь від гарбуза для організму неоціненна, але як і усі продукти, він має свої рекомендації для вживання та обмеження.

Гарбуз багатий на вітаміни А, С, Е, групи В, мідь, марганець, залізо, містить невелику кількіість магнію, цинку, фолієвої кислоти та фосфору. Цей овоч (з погляду ботаніки фрукт, хоча за поживністю більше схожий на овоч, яким у нас його і прийнято вважати) містить і білки, і жири, і вуглеводи, він низькокалорійний, адже на 94% складається з води.

Наприклад, склянка пюре з відвареного гарбуза (245 г) містить всього 49 калорій. Овоч містить багато клітковини, тож допомагає почуватися ситим тривалий час.

Вживання гарбуза є непоганою підтримкою імунітету. Вітаміни та мікроелементи, які містяться в ньому здатні захистити зір від хвороб у похилому віці.

Гарбуз містить багато антиоксидантів, які захищають клітини організму від впливу вільних радикалів. Існують дослідження, які засвідчили зниження розвитку раку шлунка, підшлункової, горла та молочних залоз у людей, які вживають їжу, багату на альфа- та бета-каротини. У гарбузі їх вдосталь.

Гарбуз корисний для покращення метаболізму, роботи серця і судин. М’якоть овоча має сечогінну та послаблюючу дію.

Втім, є ті, кому гарбуз може нашкодити. Краще проконсультуватися з лікарем до вживання цього овоча, якщо:

у вас низька кислотність шлунку;

порушений кислотно-лужний баланс;

є схильність до появи кишкових коліків;

хочете їсти сирий гарбуз і маєте підвищений цукор в крові

Тож додаючи гарбуз у свій раціон, робіть це з увагою до стану свого здоров’я.

Гарбузові оладки

В оригінальному рецепті зовсім немає цукру, тож страва лиш злегка солодка. Ми рекомендуємо додати максимум пакетик ванільного цукру, а краще – взагалі не додавати, адже гарбуз сам по собі має солод. Це дозволить зберегти максимум смаку та користі страви.

Це не просто оладки, це справжнісінькі гарбузові деруни чи тертюхи. Тож ви можете експериментувати з цим рецептом як душа забажає: додати батат, мускатний горіх та кардамон, прибрати корицю й додати трохи картоплі, цибулинку, сіль та перець. Смак буде щоразу різний, тож цей рецепт – ідеальна база сніданку.

Інгредієнти (на дві порції):

250 г гарбуза

4 ст.л. без гірки борошна (будь-якого до смаку)

4 ст.л. йогурту

0,5 ч.л. розпушувача

2 яйця

кориця, ваніль та цукор до смаку

Приготування:

Гарбуз натерти на дрібній тертці, додати решту інгредієнтів, перемішати до однорідності та сформувати ложкою або руками оладки. Викласти на антипригарну сковорідку (або на звичайну, змащену краплею олії) й обсмажувати під кришкою на невеликому вогні з обох сторін до рум’яності.

Класичний гарбузовий крем-суп

У такий суп просто чудово додавати багато спецій. Гострий перець чилі, копчена і звичайна паприка, карі, куркума – обирайте, до чого більше лежить душа, але обов’язково додавайте їх.

Гарбузовий крем-суп дуже ситний. Хочете ще поживніше – приготуйте на курячому бульйоні. До нього пасують крутони та грінки, брускети з лососем і пряним вершковим маслом. Обов’язково приготуйте восени цю страву!

Інгредієнти

  • 1 гарбуз мускатний
  • 2 середні картоплини
  • цибулина
  • морквина
  • 2 зубчики часнику
  • 500 мл води
  • 120 мл вершків
  • 1 ст.л. вершкового масла для засмажки
  • 2 ст.л. оливкової олії для засмажки
  • спеції та прянощі на смак (сіль, перець, орегано, паприка, карі, та мускатний горіх)
    Приготування:Гарбуз, картоплю і моркву почистити і подрібнити невеликими шматочками. Цибулю нарізати кубиками і обсмажити разом з часником у товстостінній каструлі на вершковому маслі з додаванням оливкової олії. Смажити, помішуючи до злегка золотистого кольору, додати моркву. Постійно помішуючи смажити, доки морква не почне світлішати.Далі додати картоплю і трошки підсмажити її. Усе підсмажування займе приблизно 10 хвилин. До засмажки додати нарізаний гарбуз, вимішати і потримати на вогні ще 3 хвилини.Далі все це залити гарячою водою (кількість залежить від бажаної густини супу). Додати карі, солодку паприку, орегано, перець і сіль на смак та дрібку мускатного горіха. Варити, доки овочі не стануть дуже м’які. Зняти з вогню, додати вершки і пробити блендером до однорідної консистенції. Подавати з фетою, насінням льону і гарбузовим насінням.

Джерело: УП

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Приєднуйтесь до нашого Ютуб-каналу та слідкуйте за останніми новинами Ніжинщини

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь