Ніжинським спортсменам «накипіло»

 

 

 

 

Спортивна громада міста Ніжина зібралась 6 листопада у великій залі міськвиконкому, аби обговорити свої плани на майбутнє, адже вже починається планування бюджету на наступний 2019 рік. У планах засідання було розглянути бачення розвитку спорту, його фінансування та обговорити існуючі проблеми. Даний порядок обговорень запропонував головуючий зібрання, профільний заступник міського голови Сергій Дзюба. Та спортсменів цікавила «загроза» реформування відділів сім’ї, молоді та спорту. У чому ж полягає реформування? На одному з засідань постійної депутатської комісії з питань законності була внесена пропозиція, з котрої формуватиметься проект рішення та виноситиметься в грудні на сесію міської ради щодо необхідності об’єднати відділ у справах сім’ї та молоді з відділом фізичної культури та спорту в департамент, який підпорядковуватиметься одному керівнику. Окрім того, бухгалтерія департаменту буде підпорядкована виконкому, а отже всі фінансові питання вирішуватимуться у більш бюрократичному форматі, як 8 років тому…

У спортивної громади Ніжина це викликало обурення і воно виплило у не зовсім позитивну дискусію з заступником міського голови Сергієм Дзюбою.

Першим почав висловлюватись голова Ніжинської КДЮСШ ФСТ “Спартак” Павло Кудлай. Одним з його побажань було – наявність в місті спортивного лікаря, адже для спортсменів такий спеціаліста є дуже потрібен, і розмови на цю тему ведуться давно та на жаль зрушень нема. Лікар міг би приїхати до Ніжина з Києва, але головною умовою є забезпечення житлом. Поки що ж міськрада не може його надати. Інше, на що звернув увагу Павло Віталійович – це джерела, з яких фінансуються спортивні заходи, зокрема, участь у змаганнях Ніжинської КДЮСШ. «Зараз отримати кошти набагато легше, ніж 7 років тому, коли існував сектор сім’ї, молоді та спорту, у якому бухгалтерія підпорядковувалась ніжинському виконкому, і щоб отримувати фінансування, керівникам спортивних закладів разом з тренерами і дітьми треба було гарно побігати по східцях та постукати в кабінети. Зараз ми не витрачаємо на це час, а вкладаємо його в тренування наших вихованців, адже створений відділ, і всі фінансові питання вирішуються швидко без зайвих затрат зусиль та часу», – наголосив Павло Кудлай.

У захист своєї думки заступник міського голови зауважив, що в Україні є Міністерство молоді та спорту, в Чернігівській області є департамент сім’ї молоді та спорту. Відділи сім’ї молоді та спорту є в містах Чернігів та Прилуки. Тож на комісії по законності було висловлено пропозицію – зробити як по всій Україні. Це вплине тільки на одну посаду, адже об’єднаються відділи, а отже і керівник буде один. В іншому ж ситуація не зміниться.

Саме останні слова й підняли в ніжинських спортсменах, які в основному ведуть себе стримано, масу емоцій і невдоволення. «Навіщо об’єднувати такі різні за спрямуванням відділи і скидати такий об’єм відповідальності на одного керівника?» – з нерозумінням вигукували тренери ніжинських спортивних шкіл. «Це зібрання починає перетворюватись в боротьбу за посади, звісно, бо якщо буде об’єднання, хтось втратить своє місце», – зазначив Сергій Дзюба.

З цим кардинально не погодились спортсмени. Тренер Ніжинської КДЮСШ Сергій Полтавцев наголосив: «Я буваю на змаганнях не лише в Україні, але й за її межами. Звісно, маю розмову з керуючими міських відділів спорту та молоді, тож можу прямо наголосити, що справа не в назві відділів, а в якості роботи та ефективності. А її не може бути там, де багатьма напрямками займається одна людина. У Ніжині дуже розвинені напрямки спорту, і про це свідчать здобутки наших спортсменів, про яких вже чує вся Україна і Європа. Наш відділ по спорту знаходиться чи не на першому місці в країні, і це враховуючи мінімальне фінансування. У нас все збалансовано. І якщо ми будемо рухатись в цьому напрямку, сподіваюсь у нашому місті з’являться олімпійці, котрі виступатимуть за наше місто».

Підтримав спортсменів і колишній начальник сектору сім’ї, молоді та спорту Сергій Білодід, зазначивши, що у свій час він не міг всьому приділити належної уваги, адже доводилось «розриватись». Зараз же, коли є два відділи, їх керівники мають можливість краще розуміти потреби своїх напрямків і організовувати роботу.

Висловилась і голова клубу «Ліга ділова жінка» Тамара Стратілат: «Ваші реформи лякають нас. Зокрема про реформацію відділів, адже зараз на них покладений великий об’єм робіт. Так, наприклад, відділ у справах сім’ї та молоді займаються малозабезпеченими сім’ями, гендерною політикою, насиллям в сім’ї і оздоровленням дітей, багатодітними, сім’ями, «Молодіжним парламентом». Якщо керівник, на якого буде покладено стільки відповідальності візьме на себе ще й питання по спорту, який досить швидко розвивається в Ніжині, завдячуючи професійним тренерам, про якісну організацію роботи мова не йтиме».

Довго точились дискусії та наостанок, після майже двогодинного засідання, всі присутні проголосували проти такого реформування відділів, аби дати владі міста зрозуміти, що спортивна громада проти таких нововведень.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь