Облгазам заборонили проводити донарахування за газ

 

 

 

 

Більшість операторів газорозподільних мереж в жовтні здійснила донарахування споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%.
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, заборонила операторам газорозподільної системи проводити донарахування в платіжки за газ. Про це в Facebook повідомила голова НКРЕКУ Оксана Кривенко.

“Проведений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж в платіжних документах за жовтень цього року здійснила донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, що враховують різницю в приведенні до стандартних умов”, – зазначила вона.

За її словами, вузли обліку газу в точках передачі газу з газотранспортної системи до газорозподільної системи в автоматичному режимі здійснюють вимірювання при стандартних умовах (20 ℃), проте лічильники газу в побутових споживачах не здійснюють такий температурної корекції обсягів і вимірюють при фактичній температурі навколишнього середовища.

“Тобто якщо розглядати наведений приклад при фактичній температурі навколишнього середовища в 5 ℃ виробничо-технологічними втратами операторів ГРМ є 51 кубометр (1000 куб м – 949 куб м)”, – підкреслила Керівник.

Вона також зазначила, що обсяги таких втрат розраховуються відповідно до методики, затвердженої Міненерго. НКРЕКУ при розрахунку тарифу врахувала обсяги втрат операторів ГРМ, які були затверджені Міненерго.

У Нацкомісії вирішили провести нормативно-правове регулювання даної проблематики через внесення змін до Закону України Про ринок природного газу шляхом зміни стандартних умов в частині температури з 20 ℃ на 0 ℃. Такі стандарти застосовуються у всіх країнах Євросоюзу.

Також НКРЕКУ рекомендувала Міненерго виконати вимоги Закону України Про ринок природного газу, розробити необхідні технічні регламенти та здійснити перехід до вимірювання природного газу в енергетичних одиницях.

Як повідомлялося, напередодні прем’єр-міністр Володимир Гройсман звернеться в НКРЕКУ з проханням обмежити розмір підвищення тарифів на теплопостачання в регіонах.

Джерело: Кориспондент

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь