Новації в сучасній педагогіці направлені на закріплення гендерної рівності в професіях

 

 

 

 

Розробка громадської організації “Крона” для використання у школах – перші в Україні ілюстрації спеціальностей без сексизму.

Довгий час наша країна не сприймала поняття “рівноправ’я”. Відстежувався чіткий розподіл за ролями, були виокремлені хобі, притаманні виключно тій чи іншій статі (наприклад, захоплення футболом – виключно чоловіча справа, вишивання – жіноча). Фаховий розподіл також дуже гостро поставав у професійних колах (перукар – отже, жінка, військовослужбовець – безперечно, чоловік). Однак, вже декілька років поспіль спостерігається тенденція акцентування уваги на питаннях гендерної рівності.

Попри упереджені погляди, гендерна чутливість направлена на розвиток талантів дитини, попри стереотипи. Тобто якщо дитині до вподоби куховарити й у неї виявляється хист до цього, то чи справді так важливо якої вона статі? У гендерночутливій педагогіці наголос – на розв’язанні проблем, поза статтю. Тобто не важливо хлопчик ти чи дівчинка, якщо неправий. Головне – справедливість і рівність у всьому.

Однією з експертних організацій у цьому питанні в нашій країні є гендерний інформаційно-аналітичний центр “Крона”. Вони у 2015 році розпочали безпрецедентний для України “гендерний освітній експеримент”, спрямований на створення гендерночутливого освітнього середовища, вільного від стереотипів чи будь-якої дискримінації у навчальних закладах. До переліку учасників досліду потрапили 8 державних навчальних закладів Харківської області. Два з них представляють сільську місцевість, ще двоє у структурі мають дитячий садок і три заклади інноваційного типу (гімназія, ліцей).

У засадах проекту закладені зміни освітніх підвалин, а не безпосередню роботу з дітьми. Основна робота проекту спрямована на розвиток гендерної компетентності саме педагогів.

До методології впровадження експерименту також належить аналіз класного менеджменту у закладах та впровадження гендерночутливої наочності. Прикладом правильного «настінного простору», на думку представників ГО “Крона”, можна вважати їхню розробку, у якій повністю відсутній сексизм. Пропонуємо вашій увазі 10 недискримінаційних плакатів.







Зображення можна вільно копіюватися та використовуватися у друці лише за умови посилання на першоджерело – ГО “Крона” та повного збереження інформації про авторство.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь