Телефон даром: шахраї в Україні освоїли новий спосіб інтернет-обману

В Україні активізувалися не тільки туристичні шахраї, але і мережеві. В інтернеті поширюється нова схема виманювання грошей. Як підрахували фахівці з кібербезпеки, в Україні від цієї афери постраждали вже понад тисячу осіб.

Студентка Анастасія Вишомірская спокусилася на рекламу в інтернеті про продаж мобільного телефону всього за один долар. Єдиною умовою акції був швидкий переклад символічної суми, мовляв, кількість дармових телефонів обмежена.

“Халява ж – можна взяти участь. Зайшла на сайт, заповнила анкету: ім’я, прізвище, електронну адресу, номер карти, пароль. Спочатку зняло один долар, потім почало знімати якісь незрозумілі суми ночами”, – розповідає Анастасія.

Телефон дівчина так і не отримала, а шахраї вкрали з картки близько двох тисяч гривень. Після гіркого досвіду дівчина більше нічого не купує в інтернеті.

Як зазначає директор української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Олександр Карпов, ця схема виманювання грошей стала дуже популярною, а повернути втрачені через неї кошти дуже складно.

“Терміново потрібно відписуватися від цього сервісу. Якщо не виходить зв’язатися з сервісом, ми звертаємося в банк, закриваємо карту, щоб подальших списань не відбувалося”, – говорить Карпов.

Сайтів, які пропонують техніку, гаджети або фірмовий одяг за долар, більше сотні. Переважно вони зареєстровані в Нідерландах. У більшості європейських країн ці ресурси внесені в базу “хостинг з ризиком для безпеки”.

В Україні ж такої практики немає, тому експерти радять уважно моніторити відгуки про ресурс, перш ніж вводити персональні дані. Адже знайти шахраїв майже не можливо. Крім того, можна встановити спеціальне доповнення, яке буде блокувати рекламу шахрайських сайтів.

Джерело: segodnya.ua

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь