В МОЗ прогнозують спалах туберкульозу через зміну моделі фінансування

 

 

 

 

Міністр охорони здоров’я України прогнозує спалах туберкульозу в Україні найближчим часом, якщо не вирішиться ситуація з фінансуванням спеціалізованих медзакладів.

 

Ряд спеціалізованих медичних установ, що займаються хворими на туберкульоз опинилися у дуже скрутному становищі з початком другого етапу медичної реформи в Україні.

Нова модель фінансування, яку впровадали 1 квітня фактично поставила такі заклади на межу закриття. За словами очільника МОЗ, доля дефіциту фінансування в таких заклада подекуди сягає 80%. Якщо ситуація з грошима не вирішиться, то нашу країну може чекати один з найбільших за останні роки спалахів захворюваності на туберкульоз.

«У нас є протитуберкульозні заклади, дефіцит фінансування яких доходить до 80%… Наслідки так званої оптимізації будуть наступні: як мінімум ми отримаємо за два-три роки збільшення захворюваності на туберкульоз на 30%, зростання смертності та скорочення медпрацівників, яке буде обчислюватися тисячами людей», — повідомив в ході брифінгу Максим Степанов.

За словами міністра, в МОЗ працюють над вирішенням цієї проблеми. В відомстві планують представити “реальний механізм” фінансування протитуберкульозних закладів вже найближчими днями.

А тим часом, Україна входить у ТОП-20 країн з найвищим тягарем лікарсько-стійкого туберкульозу і є однією з 5 країн світу з найвищим рівнем поширення туберкульозу із розширеною резистентністю. «Ваше здоров’я» поспілкувалось з лікарями-практиками, щодо ситуації в галузі після початку другого етапу реформи та дізналися які методи порятунку протитуберкульозних лікарень вони мають.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь