Нітрати і салати: як правильно вибирати весняні овочі

 

 

 

 

Довіряй, але перевіряй!

Купуючи зелень та ранні овочі, фахівці радять

вимочувати їх у воді, після такої процедури

вміст нітратів зменшується на 20%

Ранні огірочки, помідори, зелена цибуля та капуста – так і ваблять до себе покупців! Всі скучили за природними вітамінами, і дуже хочеться накупити всього потрошку і поїсти  справжнього весняного салату! Але кожного року присутні випадки отруєнь ранніми овочами, не виняток, що будуть вони і цього року, бо всім відомо, що такі овочі містять багато нітратів, а іноді й більше, ніж поживних речовин.

Для того щоб вечеря не закінчилася плачевно з болями в животах та животиках, доречно знати, як правильно вибирати весняні овочі, як їх приготуати, аби вміст нітратів «випарувався», бодай на половину.

Після зими перехід на нову продукцію має бути поступовим, – радять лікарі – не треба «налягати» на ранні овочі, краще добавляти їх в меню у невеликій кількості, як ласощі.

У лабораторіях, які впродовж багатьох років роблять аналізи продуктів на вміст нітратів і пестицидів, з’ясували, що найбільше нітратів міститься в салаті, листковий капусті, шпинаті, кропі, редисці, зеленій цибулі. У цих продуктах небезпечні показники можуть просто зашкалювати. Трохи менше «хімії» міститься у цвiтній капусті, огірках, кабачках, моркві, білокачанній капусті. І зовсім низький рівень нітратів у брюссельській капусті, горосі, квасолі, солодкому перці, картоплі, помідорах і ріпчастій цибулі.

Купуючи зелень та ранні овочі, перед вживанням, фахівці радять вимочувати їх у воді. Після такої процедури вміст нітратів у зелені зменшується на 20%. Якщо ранні овочі відварити, то у відварі буряк залишає 40-50% , морква, капуста – 60-70%, а молода картопля – 80% нітратів. Коли ранню капусту використовуєте у сирому вигляді на салат, то верхні листочки треба зняти, головку помити, облити її окропом і тільки тоді нарізати на чистій дощечці.

Важливо знати!

Лікарі кажуть, що дітям у жодному разі не можна дозволяти з’їдати відразу цілий огірок чи один–два помідори. Краще трошки свіжої городини (попередньо вимоченої у воді) порізати в салат. Якщо ж дитина — алергік чи має хронічні захворювання серцево–судинної системи, нирок, печінки тощо, то весняні овочі їй краще не вживати взагалі. Бо навіть невелика доза нітратів може серйозно зашкодити здоров’ю такого малюка.

Фахівці зазначають, що лимонна кислота та гранатовий сік можуть знешкоджувати нітратні сполуки, переводити їх у більш безпечну для організму форму. Тому якщо ви вже готуєте салат зі свіжої капусти, то перед споживанням вичавіть у нього трохи лимонного соку.

І на самкінець:

не надто зручно,

але стовідсотково безпечно.

Враховуючи неодноразові виклики до маленьких дітей, які отруїлися весняним салатом, більшість лікарів відмовляються поласувати «зеленим пучком», і рятуються від нестачі свіжої городини по–різному. Доїдають «стару» картоплю, буряки, моркву, гарбузи — овочі осіннього врожаю. Відкривають домашню консервацію з різними салатами, огірками, компотами або вживають синтетичні вітаміни.

Також можна використовують заморожені овочі, пити відвари з шипшини або узвари. А ще стара добра традиція – вирощувати на підвіконні молоду цибулю – також буде доречною. Не надто зручно, але стовідсотково безпечно.

Підготувала:

Тіна Кошелевська

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь