Двоє мешканців Ніжинщини після поминок вбили односельця: подробиці

 

 

 

 

На 23 березня в Чер­нігівському апеляцій­ному суді призначено розгляд апеляційних скарг 56-річного Ана­толія Стрільця і 25-річного Валентина Гар­маша з Лосинівки Ні­жинського району. Їх засудили відповідно до 8 і 10 років тюрми за смертельне побит­тя односельця Євгена Осипчука (йому було 50).

Влітку 2021-го йо­го знайшли мертвим, у крові, зі слідами уду­шення. Втім Стрілець і Гармаш божаться, що не мали наміру вбива­ти Євгена, а били ли­ше, щоб «провчити за крадіжки». Своєї ви­ни за пред’явленими статтями вони не ви­знають і вирішили оскаржити вирок.

Місцеві розказують, що покійний Євген Осипчук мешкав із братом. Років 20 тому разом із матір’ю (жін­ка родом із Лосинівки) вони перебралися зі столиці на її малу батьківщину. Мати три­мала синів у дисципліні, підтримувала порядок у хаті. Коли ж ії не стало, ті «відчули свободу» й почали періодич­но заглядати в чарку.

Кіль­ка років тому братів спіткала біда — згорів їхній будинок. Вони стали жити в літній кух­ні. Із дружиною Євген дав­но розійшовся, дочка заму­жем. Останнім часом він під­робляв сторожем на став­ку. Гармаша і Стрільця до­бре знав. Навіть якийсь час мешкав в Анатолія. Той хо­лостяк, жив із підробітків. У Валентина власної сім’ї теж немає. Лише батьки і брат. Односельці називають Ва­лика «бідовим хлопцем». Ка­жуть, він їздив на заробітки у Київ, потім повернувся в Лосинівку.

Тіло Осипчука знайшли ввечері 30 серпня 2021 ро­ку неподалік маслосирзаводу.

На закривавлений труп натрапили медики «швид­кої» (як виявилося згодом, їх викликав Гармаш). Підбо­ріддя, ніс, губи, лоб і скро­ні загиблого були в саднах, забоях та крововиливах. Оскільки травми мали на­сильницький характер, пра­цівники «швидкої» виклика­ли на місце слідчо-опера­тивну групу.

Правоохорон­ці швидко встановили осо­бу померлого і почали від­працьовувати можливі вер­сії. Переглянули записи із селищних камер відеоспостереження, опитали одно­сельців загиблого. Це дало результат – уже близько другої ночі Стрільця і Гар­маша затримали. Обоє зізналися в побитті.

«Я роз­повів товаришу, як Євген колись украв у мене речі, і ми вирішили його провчити», — таке пояснення дав полі­цейським Анатолій під час затримання.

Правоохоронці з’ясува­ли, що того дня всі троє (Осипчук, Стрілець і Гар­маш) були на похороні односельчанки. Поминки справ­ляли в кафе. Там, ясна річ, випили. Іще в кафе Анато­лій став задиратися до Єв­гена. Розказував односель­цям, що Осипчук — крадій і його треба побити за це.

Пом’янувши покійну, лю­ди почали розходитися по домівках. Євген пішов пер­шим. Стрілець і Гармаш — слідом за ним. Вони на­здогнали Осипчука і поча­ли гамселити його по голо­ві, грудях, спині. Били ру­ками й ногами. Судмедексперт визначив, що в заги­блого зламані 11 ребер. Та причиною смерті Євгена стала механічна асфіксія.

За версією слідства, зразу після побиття Гармаш почав руками душити Осипчука, зламавши йому під’язикову кістку. Через це Стрільцю і Гармашу інкримінували різ­ні статті: першому — ч. 2 ст. 121 ККУ (Групове умисне тяжке тілесне.ушкодження), другому — ч. 1 ст. 115 ККУ (умисне вбивство).

Під час слідчого експе­рименту Стрілець розказу­вав, що після поминок за­пропонував Гармашу пі­ти до Євгена і побити йо­го. Той погодився. Дорогою вони натрапили на Осипчу­ка, який сидів у кущах і до­пивав пляшку горілки. Євген був настільки п’яний, що на­віть не захищався, коли йо­го били.

За словами Стріль­ця, він завдав потерпілому 14-15 ударів. У свою чер­гу Гармаш заявив, що лише раз ударив Осипчука по го­лові, а потім на 3-4 секун­ди здавив його горло. По­тім вони буцімто ще випили горілки, після чого Стрілець знову взявся гамселити Єв­гена. А він, Гармаш, у бійку вже не втручався. Навіть викликав «швидку».

Та під час розгляду спра­ви в Ніжинському міськрайонному суді (у грудні минулого року) обвинувачені «заспівали» по-іншому. Те­пер Стрілець запевняв суд­дів, що вдарив Євгена ли­ше тричі і не знає, хто забив Осипчука до смерті. Бо ні­бито не пам’ятає, чи завда­вав Гармаш ударів. Нато­мість Гармаш зізнався, що били по черзі. І що близь­ко пів хвилини він тримав потерпілого рукою за шию. Та коли Євген почав хрипі­ти і закочувати очі, то відпус­тив. А потім, за його слова­ми, вони втрьох іще випили і розійшлися.

До речі, один зі свідків підтвердив, що по­терпілого били і Стрі­лець і Гармаш. Він бачив усе на власні очі і навіть на­магався зупинити бійку, але не зміг, бо й сам був добряче напідпитку.

На суді адвокати про­сили перекваліфікувати дії Гармаша і Стрільця за більш м’якими статтями: щоб Ва­лентина судили за «умис­не тяжке тілесне ушкоджен­ня, що призвело до смерті», а Стрільця — за «вбивство з необережності». Втім суд підстав для цього не знай­шов. Крім того, визнав, що обоє діяли з прямим умислом.

Також сторона захис­ту клопотала, щоб висно­вки судмедексперта і прото­кол огляду місця події визна­ли недопустимими дока­зами. Оскільки експертиза була проведена «в неіснуючому кримінальному прова­дженні», а в протоколі огля­ду слідчий не зазначив, що участь у ньому брав судмедексперт. Слідчий пояснив, що забув вказати судмедек­сперта в протоколі, бо силь­но втомився після добового чергування. З цієї ж причи­ни не вказав номера, прова­дження в постанові про при­значення експертизи. Зре­штою суд відмовив адвока­там і тут. І визнав, що вище­згадані похибки не порушу­ють конституційних прав об­винувачених, а значить до­кументи можна вважати на­лежними.

У результаті Гар­машу дали 10 років тюр­ми, Стрільцю — 8. Підтвер­дити чи скасувати цей вирок тепер має Чернігівський апеляційний суд. Бо засу­джені і захисниця Гармаша додали, апеляції.

Ми просимо закриття справи, — каже телефоном Леся Вертелецька, адвокатка Валентина Гармаша. — Проте це поки що все, що я можу сказати. Дочекаймо­ся рішення Апеляційного су­ду, тоді я щось коментувати­му детальніше.

Ми зателефонували та­кож адвокатці Анатолія Стрільця Марині Ващенко. Вона теж виявилася небага­тослівною.

Мій підзахисний дій­сно подав апеляцію. Але по­ки що без коментарів, бо ще вирішується питання, чи бу­ду я його адвокатом.

Джерело: газета “Гарт” від 16.03.2023,  Юрій НІКІТІН

gorod.cn.ua

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь