Верховна Рада проголосувала за відставку міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета з посади

 

 

 

 

За відставку Сергія Шкарлета з посади міністра освіти і науки України проголосували народні депутати на сесії Верховної Ради.

Нагадаємо, Сергія Шкарлета призначили міністром освіти і науки 17 грудня 2020 року. Це рішення ухвалили на засіданні Верховної Ради. За Сергія Шкарлета тоді проголосувала мінімальна більшість нардепів – 226. А присягу він зачитував під вигуки “Ганьба” з сесійної зали.

Що відомо про Сергія Шкарлета?

Сергій Шкарлет народився в 1972 році в Узбекистані.

Закінчив Ніжинську загальноосвітню школу, одержавши атестат про повну загальну середню освіту із золотою медаллю.

Протягом 1989-1995 років навчався у Київському політехнічному інституті за спеціальністю “Математичне забезпечення системи автоматизації”. З 1995 по 1996 рік Шкарлет навчався у Фінансово-економічному інституті при Чернігівському технологічному інституті за спеціальністю “Облік і аудит”.

З квітня по вересень 1995 року працював інженером-конструктором Ніжинського НВК «Прогрес».

З 1997 до 2000 року був аспірантом Міжнародного науково-технічного університету за спеціальністю “Підприємництво, менеджмент та маркетинг”.

З липня 2001 року був ректором Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права Міжнародного науково-технічного університету імені академіка Юрія Бугая, а з вересня 2006-го – професором кафедри менеджменту того ж навчального закладу.

Протягом 2005-2008 років навчався у докторантурі Національного авіаційного університету за спеціальністю “Економіка та управління підприємствами”.

З 2010 по 2020 рік обіймав посаду ректора Чернігівського державного технологічного університету. На час призначення на цю посаду був наймолодшим ректором України. Є економістом, професором і має ступень доктора економічних наук.

Також Шкарлет балотувався у депутати Чернігівської обласної ради від Партії регіонів, заявляв, що підтримував експрезидента-втікача Віктора Януковича на виборах 2004 року і “поділяв погляди й принципи цієї партії”.

У 2013 році Янукович своїм указом присвоїв Шкарлету почесне звання “Заслужений діяч науки і техніки України” за “вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України, багаторічну сумлінну працю”. Нагороду йому вручав тодішній міністр освіти і науки Дмитро Табачник, радником якого був Шкарлет.

Табачник відомий своїми українофобськими та проросійськими поглядами, відкрито виступав проти Революції Гідності 2013-14 років. З 2014 року переховується від українських правоохоронців у Росії, а з 2015-го перебуває у всеукраїнському розшуку.

У 2015 році Шкарлет балотувався до Чернігівської обласної ради VII скликання від Блоку Петра Порошенка.

У 2016 та 2020 роках Шкарлет отримав ордени “За заслуги” III та II ступенів.

Обвинувачення в плагіаті

4 червня ексочільниця МОН Ганна Новосад у Facebook звинуватила Шкарлета в плагіаті наукових робіт, додавши до допису посилання на три статті нового міністра, в яких нібито є плагіат.

Я особисто не маю нічого проти пошуку майбутнього міністра освіти і науки серед ректорів, проректорів чи інших університетських управлінців. Також вважаю плюсом наявність наукового ступеня. Точно знаю багатьох класних, професійних та доброчесних управлінців серед ректорів, проректорів, деканів. Але вважаю гігантською репутаційною втратою і показовою зневагою до всіх, не лише до освітньої спільноти, міністра, який є кандидатом чи доктором сплагіачених наук“, – написала вона.

Сам Шкарлет у 2012 році заявляв, що за плагіат необхідно вводити покарання для всіх учасників навчального процесу. 18 червня на засіданні профільного комітету Ради Шкарлет заперечив наявність плагіату у своїх роботах.

На сьогодні готується незалежний звіт, я висловив всі свої позиції. Я впевнено заявляю, що жодного плагіату немає“, – сказав він.

Тоді він додав, що в нього є чотири роботи, в яких нібито виявили плагіат, однак заявив, що жодних порушень з його боку у них немає. Зокрема Шкарлета звинувачують у запозиченні тексту монографії з наукової статті Людмили Ладушки, сам міністр це відкидає і каже, що це вона використовувала текст з його монографії 2014 року.

У квітні 2021 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконними дії комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості освіти щодо встановлення плагіату в роботах міністра освіти та науки Сергія Шкарлета.

Рішення про виявлення плагіату може встановити суд, або орган, який мав це робити. Це мала робити виключно комісія по академічній доброчесності, яка якраз по 42 статті закону про вищу освіту тоді й діяла, і плагіату вона не виявила. А якщо говорити про певні рішення будь-яких диванних експертів, так диванні війська втрат не зазнали й писати будь-яку інформацію нікому не заборонено. В тому числі будь-які звинувачення та інше“, — так у червні 2022 року Шкарлет відреагував на рішення суду в інтерв’ю Суспільному.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь