На Чернігівщині живе 41 рись, 2210 норок та майже 50 тис зайців: в області провели зимовий облік тварин

 

 

 

 

Чисельність більшості видів диких тварин у Чернігівській області залишається стабільною, однак дещо зменшилася популяція кабана. Це результати зимового обліку тварин на територіях мисливських угідь Чернігівської області, який провели у січні-лютому 2023 року.

Про це Суспільному повідомив начальник відділу мисливського господарства, полювання та рекреації Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Микола Пиріг.

За його словами, облік проводився з основних видів мисливських тварин: лось, олень благородний, олень плямистий, кабан, козуля, заєць-русак та інші.

Скільки тварин нарахували

На території мисливських угідь Чернігівської області нарахували: 1291 лося, 991 оленя європейського, 62 олені плямистих, 13 277 козуль, 2173 диких кабанів, 47 748 зайців-русаків, 25 211 сіру куріпку.

Також 775 білок, 199 вовків, 2210 американських норок, 772 видри, 2782 лісових куниці, 12 кам’яних куниць, 72 чорних тхори, 41 рись та вісім горностаїв.

Результати обліку свідчать: протягом останніх років кількість основних видів диких тварин залишається стабільною та по окремих видах навіть збільшилась, окрім чисельності дикого кабана. Його популяція частково зменшилась у тому числі внаслідок того, що стало більше хижих тварин.

На Чернігівщині провели зимовий облік диких тварин: скільки та яких звірів нарахували

Для чого потрібен зимовий облік тварин

Окрім чисельності, також вивчають міграцію тварин та визначають місця їх проживання в різних мисливських угіддях області.

Також за результатами обліку ухвалюють рішення про часткову або повну заборону полювання на певний вид дичини.

Проведення щорічного обліку є обов’язковим для всіх користувачів мисливських угідь. Окрім представників департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА, до цього процесу обов’язково залучають фахівців Північного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, Держпродспоживслужби, Держекоінспекції та районних мисливствознавців.

Облік проводився за допомогою таких методів:

  • анкетно-опитовий облік мисливських тварин,
  • облік на місцях підгодівлі,
  • облік копитних тварин на місцях зимових скупчень,
  • нічний маршрутний облік мисливських тварин з використанням тепловізійного обладнання або приладів нічного бачення.
На Чернігівщині провели зимовий облік диких тварин: скільки та яких звірів нарахували

Тварини гинуть на вибухонебезпечних пристроях

В результаті бойових дій на території нашої області відбулась міграція диких тварин в певних місцях. Так, у квітні-травні 2022 року зафіксували загибель диких тварин на розтяжках і мінах, зокрема в Чернігівському та Новгороді-Сіверському районах.

У Чернігівській області є закриті території для перебування працівників лісової охорони та користувачів мисливських угідь. Там неможливо було провести облік мисливських тварин та обстежити територію щодо виявлення загиблих тварин.

Як чернігівець Олександр Михайлов ловить диких тварин на фотопастку — дивіться далі:

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь