Неетична поведінка Sense Bank: багатьом клієнтам зіпсували кредитну історію?

 

 

 

 

Неприємна ситуація виникла з клієнтами Sense Bank (до 1 грудня 2022 року відомий як Альфа-Банк Україна), які звернулися до нас в редакцію.

Пише Нежатин.

Коли відбувся період переходу з Альфа на Sense Bank, багато клієнтів, які не користувалися додатком, отримали незрозумілі заборгованості за використання рахунку, і їх внесли до бази боржників.

Зі слів обурених людей, усі, навіть незначні заборгованості, які не вважаються кредитними, а є такими, що їх має сплачувати власник карти за користування нею (сума до 100 грн), банк прирівняв до боргів.

Клієнтів Sense Bank масово внесли до Всеукраїнської бази боржників, тепер ці люди – там, в реєстрі (УБКІ). Цими необачними діями, на думку багатьох власників карток, Sense Bank порушив їхні права, адже тепер кредитна історія клієнтів зіпсована, і отримати грант, чи кредит уже є непросто. Це додає проблем і загальмовує плани людей, зокрема ставить палиці в колеса в сфері підприємницької діяльності тощо.

Нагадаємо: у квітні цього року НБУ втретє оштрафував Сенс Банк за неетичну поведінку щодо боржників. Про це пише biz.ligazakon.net:

Національний банк виявив факт порушення вимог законодавства щодо взаємодії з третьою особою під час врегулювання простроченої заборгованості з боку АТ “Сенс Банк”. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Йдеться про порушення вимог щодо етичної поведінки, встановлених Законом “Про споживче кредитування”, а також Положенням про вимоги до кредитодавця, нового кредитора, колекторської компанії та їхньої діяльності при здійсненні ними врегулювання простроченої заборгованості.

У зв’язку з цим регулятор застосував до АТ “Сенс Банк» захід впливу у вигляді штрафу за порушення вимог щодо етичної поведінки в розмірі 102 тис. грн за встановленим третім фактом порушення протягом календарного року.

Відповідне рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем ухвалив 10 квітня 2023 року.

Нагадуємо, 27 березня 2023 року до АТ “Сенс Банк” вже застосовувались заходи впливу за порушення вимог щодо етичної поведінки стосовно двох установлених фактів порушень.

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь