Сергій Охонько: “Тротуари потрібні там, де ходять люди, а не там, де їх хтось запроєктував ”

Наше красиве історичне місто розвивається, в міру того, як цьому дозволяє час… Наразі в Ніжині триває робота з облаштування тротуарів. Це значить, що місто стане більш сучасним та охайнішим, а пересування – більш комфортним.

Детальніше про це – у розмові з депутатом Ніжинської міської ради, радником міського голови Сергієм Охоньком.

-Сергію Миколайовичу, що берете за основу в плануванні роботи?

-Основне – намагаємося відштовхуватись від реалій життя. Усі ми помічаємо багато стежок, якими щодня ходять люди, а поруч бачимо тротуари, які практично ними не використовуються. Тож логічно, що надаємо приорітет у створенні нових тротуарів по колишнім стежкам.

Минулого року, крім робіт в центрі, було розпочато облаштування тротуарів у мікрорайонах міста. Наше бачення просте: починаємо будувати від зупинок і шкіл, а далі йдемо згідно маршрутів людей. Розпочали з найбільших локацій: це зупинки Молодіжна, Міська лікарня та Прилуцька”.

“Стосовно локації тротуарного простору біля зупинки Молодіжна, – розповідає Сергій Миколайович, – то в цьому мікрорайоні минуло моє дитинство. Я добре пам’ятаю, як мої батьки, та й інші мешканці, часто-густо ходили навпростець, а не обходили довшим шляхом по тротуарам… Їм так було зручніше. А мені завжди було цікаво, чому влада не облаштовує тротуари там, де логічно й зручно людям, а будує там, де, на їхню думку, вони мають бути?..

Ставши дорослим, я дізнався про проєктантів та будівельні норми, але, разом з тим, усвідомив, що це не є проблемою, якщо підходити до кожної ситуації не шаблонно, а індивідуально й логічно.

Цього року ми продовжуємо роботи від зупинки Молодіжна до вулиці Корчагіна.

-Сергію Миколайовичу, які плани з облаштування тротуарів на цей рік?

– Поступово продовжувати роботи, враховуючи те, що зараз маємо значні проблеми з наповненням бюджету.

Серед основних – завершити всі роботи з облаштування локації в центрі міста, біля Ощадбанку. На сьогодні в цій місцині залишилося навести лад з озелененням та наповнити територію лавками й різними цікавинками. Впевнені: ніжинцям припаде до смаку оновлена територія!

Також в планах продовження тротуарної мережі центру міста, а саме:

– тротуари біля центрального ринку, від вулиці Гоголя до Набережної;

та від вхідних воріт до Держказначейства;

– тротуар від пл. Франка до вулиці Набережна, з боку кафе “Вей”;

– тротуарна мережа біля критого ринку “Прогрес”.

Крім цього, на розгляді реалізація проєкту по центральній зупинці на площі Франка. Зараз коригуємо сам проєкт та відшукуємо можливості для його фінансування. Якщо все вдасться, ця локація буде однією з найгарніших в Ніжині.

Усі ремонти відбуваються у співпраці з підприємцями, які мають допомогти облаштувати зони біля своїх закладів. Саме так, спільними зусиллями намагаємося зробити більше.

Щодо території Графського парку, яку поділили на чотири локації, тут ми продовжуємо планувати на волонтерських засадах, без фінансування так, як і планування декількох громадських просторів по місту.

Також на фінальному етапі – проєкт тротуарної системи центральної історичної частини Ніжина.

Всі ці дії погоджуються на нарадах у міського голови під час непростих обговорень…. Адже, ще раз підкреслюю, що за рішенням центральних органів влади, які скасували виплату податку на нерухомість, місто не доотримає, за попередніми розрахунками, більше, ніж 90 млн гривень, а це левова частина грошей, які планувалося використати на розвиток місцевої інфраструктури.

Втім, ми налаштовані на позитив. І, незважаючи на складнощі, будемо відшукувати можливості також і для початку планування парку Шевченка, згідно розробленої візуалізації, адже зараз саме той час, коли західні партнери можуть профінансувати будівництво та відновлення локацій нашого міста, але лише за умови наявності готового проєкту.

Тож працюємо далі…

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь