«Місце сили» у Ніжині

 

 

 

 

«Місце сили» – це дружній, безбар’єрний простір, осередок, де люди можуть отримати необхідну їм соціальну та психологічну допомогу. До кінця 2023 року в Україні заплановано облаштувати 20 центрів життєстійкості «Місце сили». На даний час діє тільки три таких центри – і один з них – в Ніжині. Ми поспілкувались з командою ніжинського Центру життєстійкості: координаторкою Катериною Пилипенко, асистенткою Надією Капленко та психологинею Альоною Корабель, щоб дізнатись більше про діяльність «Місця сили».

Пані Надія, на даний час Центр життєстійкості – унікальне явище в Україні. Розкажіть будь ласка, з якою метою створено це «Місце сили»?

– Центр життєстійкості було створено з метою надання підтримки та сприяння розвитку молоді, родинам, жінкам та чоловікам. Особливу увагу приділяємо вразливим групам нашого суспільства, допомагаючи їм знаходити рішення щодо актуальних життєвих проблем та викликів.

Цікаво, які основні напрямки роботи центру та в яких формах вони здійснюються?

– Ми працюємо в напрямках психологічної підтримки, профілактики та запобігання гендернозумовленого насильства, зміцнення психологічної стійкості, кращого розуміння власних емоцій, знаходження ресурсів для виходу зі стресових ситуацій, покращення психологічного благополуччя та успішного подолання життєвих викликів.
Форми роботи: інтерактивні заняття, тренінги, арт-терапії, творчі майстерні та майстер-класи.

Центр існує тільки два місяці, де ви знаходитесь та чи встигли ви вже провести якісь заходи?

– Центр життєстійкості знаходиться у приміщенні НДУ ім. М. Гоголя в новому корпусі, на другому поверсі. «Місце сили» активно працює з вересня цього року. За цей час ми встигли провести більше 20 заходів. Зокрема, роведено велику кількість арт-терапевтичних занять для сімей, для емоційного розвантаження, тренінгів для зміцнення ментального здоровʼя, цікаві майстер-класи та творчі майстерні.


Незабутній профорієнтаційний захід «SkillFest» для молоді, під час якого майбутні абітурієнти(-ки) могли познайомитись з навчальними закладами нашого міста та визначитися з майбутньою професією.


Не менш масштабним був табір для підлітків «Енергія твого майбутнього» де молодь провела надзвичайно насичені осінні канікули. Для проведення цього заходу було залучено попередньо навчених спеціальних тренерів. Табір надав можливість підліткам взаємодіяти з ровесниками, розвивати соціальні навички, вчитися працювати в команді та розширювати коло друзів.

З ким співпрацює Центр життєстійкості?

– Незважаючи на те, що наш Центр працює лише декілька місяців – з вересня 2023 року, – за цей період ми встигли налагодити співпрацю з Територіальним центром соціального обслуговування, НДУ ім. М. Гоголя, центральною бібліотекою, відділенням денного догляду для дітей з інвалідністю та осіб з інвалідністю, КЗ “Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв ім. М. Заньковецької”, Ніжинський фаховий медичний коледж Чернігівської обласної ради та деякими школами.
Наразі ми вже маємо певну групу наших однодумців-волонтерів, які допомагають нам і це надзвичайно надихає та вказує на те, що ми обрали правильний вектор. У майбутньому ми прагнемо налагодити партнерські відносини з іншими громадськими організаціями, закладами, центрами, хабами та службами, які також допомагають різним категоріям населення. У нас є чимало ідей для нових активностей, тому ми будемо залучати до їх реалізації партнерів.

Пані Надія, дякуємо вам за розмову. Бачимо, що за такий невеликий проміжок часу ви досягли значних результатів і ви робите дійсно важливу і потрібну справу, адже зараз багато людей потребують, та ще довго потребуватимуть, як психологічної, так і соціальної підтримки. Тому бажаємо Центру життєстійкості подальшого розвитку. Нехай «Місце сили» наповнює силами жити усіх, хто цього потребує.

Ініціативу зі створення центрів життєстійкості «Місце сили» у місті Ніжин впроваджує ГО «Клуб рибалок України» та ГО «Лабораторія ініціативної молоді» за підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, та UNDP, Програми розвитку ООН в Україні, в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Проєкт #EU4Recovery — Розширення можливостей громад в Україні впроваджує UNDP Ukraine / ПРООН в Україні із залученням UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення та UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні за фінансової підтримки Європейського
Союзу. European Union in Ukraine.

Спілкувалась Наталія РУЛЬОВА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь