В області 9 дітей хворих на туберкульоз та 158 – з ВІЛ

З початку року на Чернігівщині виявлено 322 хворих на туберкульоз, серед дітей таких випадків – 9.

Ще одне небезпечне захворювання, за поширеністю якого Чернігівщина на п’ятому місці серед регіонів України, – ВІЛ-інфекція. Наразі в області на обліку з цим захворюванням перебуває 4221 дорослий та 158 дітей.

Лікування передбачає приймання антиретровірусної терапії. Всі препарати – високоефективні та безкоштовні, надаються коштом міжнародних донорів.

Підступність цієї хвороби полягає в тому, що людина протягом перших 8-10 років з моменту інфікування не відчуває ніяких змін в організмі. Тому кожна особа раз на рік повинна обстежуватися на ВІЛ-інфекцію. Діагностувати захворювання можна зробивши цитотест крові у сімейного лікаря, будь-якого вузького спеціаліста або в Центр протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу. Також є можливість замовити оральний тест на сайті благодійної організації  “Чернігівська Мережа “.

Орієнтовно у квітні наступного року планується встановлення тестоматів з оральними тестами в медичних закладах області: обласній лікарні та Чернігівській міській № 2, а також  у Прилуцькій та Ніжинській центральних міських. Згодом цей перелік може бути розширено.

За матеріалами Суспільний Кореспондент

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь